Sport 27 Martie 2008 03:47
Desi spune ca gimnastica feminina romaneasca este in criza, antrenorul Nicolae Forminte este convins ca se va intoarce cu medalii de la Beijing.

Echipa feminina de gimnastica a Romaniei a reprezentat principala furnizoare de medalii la ultimele editii ale Jocurilor Olimpice. Cu patru luni inainte de Beijing insa, previziunile nu sint foarte optimiste. „Gimnastica feminina romaneasca este in criza. Nu mai avem in echipa sportive de top, nu exista cadru medical adecvat, iar plaja de selectie este redusa. Zilele in care fetitele doreau sa devina Nadia Comaneci au apus“, a declarat, pentru agentia Reuters, antrenorul lotului feminin de gimnastica, Nicolae Forminte.

Dupa Olimpiada de la Atena, in 2004, Catalina Ponor&Co. se intorceau acasa cu 6 medalii, un record pentru echipa care din 1976 a urcat pe podium la fiecare editie a JO.

In China, Forminte se teme ca nationala Romaniei are sanse mici sa impresioneze arbitrii. „Schimbul de generatii, fondurile reduse, scaderea in popularitate a sportului si emigrarea antrenorilor si fizioterapeutilor au lovit gimnastica din tara est-europeana“, noteaza agentia Reuters.

Deocamdata, antrenorul roman mizeaza doar pe Sandra Izbasa si Steliana Nistor. El este nevoit sa stringa insa sase fete pentru a apara reputatia Romaniei in concursul pe echipe. „Inainte de 1989, familiile isi incurajau fetele sa devina gimnaste in speranta cistigarii unui bilet de iesire din tara si implicit de a lasa in spate regimul opresiv si saracia. Acum, tinerele gimnaste nu mai au un model dupa care sa se ghideze. Nimeni nu mai vrea sa fie Nadia“, a spus Forminte.

Lipsa de talente este dublata de accidentari. Vicecampioana mondiala Steliana Nistor este in pericol de a nu concura la sarituri la Beijing din cauza unor probleme de spate. „Pot sa concurez cu succes la numai trei aparate. Aceasta imi scade sansele de a cistiga mai multi bani. Sper ca la Beijing sa urc pe podium la aparatele mele preferate: sol si paralele“, a spus Steliana Nistor.

In ciuda tuturor problemelor si a concurentei de peste Ocean, Forminte ramine insa optimist. „O sa aduc corabia gimnasticii romanesti la tarm indiferent de furtuna. Iubesc acest sport“, a spus Forminte. Iar fetele sale au toate motivele sa faca totul pentru a-i implini visul antrenorului. Aurul olimpic le-ar aduce, pe linga faima, 100.000 de euro si o masina de teren.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.