In vreme ce Guvernul cauta solutii pentru construirea unor baze de natatie, singurul bazin olimpic din Valea Jiului a fost vandut la pretul unei garsoniere din Capitala

Singurul bazin olimpic din Valea Jiului se va transforma in scurt timp in fabrica de canapele. Primarul orasului Petrila, Ilie Paducel, declara ca "s-a furat tot ceea ce se putea fura de acolo". Bazinul olimpic a fost construit in anul 1985, dar niciodata nu a fost terminat complet. "Ca infrastructura totul a fost in regula, dar mai era mult de munca la el. Din lipsa fondurilor, nu a fost niciodata gata. Era in patrimoniul Consiliului Local. Ce a depins de noi pentru salvarea bazinului s-a facut, dar din pacate a trebuit sa renuntam la el", a declarat Paducel.

Edilul afirma ca a incercat sa obtina fondurile necesare finalizarii bazinului, dar nu a fost luat in seama de mai multi ministri ai Sportului. "Credeti-ma ca nu am vrut sa pierdem bazinul. Am fost in vizita la trei ministri ai Sportului, dar nu s-a rezolvat nimic. Nu m-au luat in seama. Am pierdut un bazin cu 500 de locuri. Tin minte ca imediat dupa revolutie s-a furat si ce mai aveam acolo, faianta, gresie, au devastat tot. Imi pare rau ca s-a ajuns in situatia de a vinde o astfel de baza", citeaza Romania Libera.

Anul trecut, se cautau solutii pentru construirea unor bazine pentru inot. Ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, primise sacina de la Guvern sa gaseasca solutii pentru programul "Bazine de natatie", initiat in urma semnalelor de alarma trase de oficialii FR Polo, in frunte cu presedintele George Gaita. Programul de construire a celor 70 de bazine a demarat rapid, insa doar pe hartie, finantarea urmand sa fie facuta prin Compania Nationala de Investitii, dar ordinul de incepere a lucrarilor a tot intarziat sa fie dat. Problemele fiind cauzate, dupa cum spunea presedintele ANS, Octavian Belu, de lipsa terenurilor pentru bazine si colaborarea cu edilii din tara.

In vreme ce directorul Companiei Nationale de Investitii, Vilmos Lukacs, pare plin de intentii bune si vrea sa finalizeze proiectul guvernamental de construire a 70 de baze de natatie si polo in urmatorii 3-4 ani, singurul bazin olimpic din Valea Jiului se va transforma, in scurt timp, intr-o fabrica de canapele, observa Ziua.

Primarul Petrilei a afirmat ca institutia pe care o conduce a fost nevoita sa vanda bazinul. „Am pierdut un bazin cu 500 de locuri. Tin minte ca imediat dupa Revolutie s-a furat si ce mai aveam acolo, faianta, gresie, au devastat tot. Imi pare rau ca s-a ajuns in situatia de a vinde o astfel de baza. L-am scos la licitatie si l-am dat unei firme cu aproximativ doua miliarde de lei vechi. Banii au intrat in bugetul Consiliului Local si au fost folositi pentru oras. Pe noi ne-ar fi costat intretinerea bazinului peste 30 de miliarde de lei vechi si nu ne-am fi permis”, relateaza Gardianul.

Planul lucrarilor de constructie a bazinelor guvernamentale in intreaga tara a fost intarziat cu cateva luni, aflandu-se in faza aprobarii contractelor de proiectare. Responsabil cu finalizarea proiectului, directorul Companiei Nationale de Investitii, Vilmos Lukacs, consider ca lucrurile se deruleaza intr-un ritm firesc. "Este vorba de un proiect mult prea complex. Fiecare detaliu trebuie cantarit foarte bine. Cand e vorba de bani publici, nu se poate interveni in mecanismele pietei. Sunt proceduri clare, care dureaza. Speram ca in cea de-a doua parte a anului sa incepem licitatiile pentru firmele ce urmeaza sa se ocupe de executia bazinelor", preciza optimist Vilmos Lukacs, pronosticand ca abia peste vreo patru ani vor fi finalizate lucrarile de constructie ale mult asteptatelor bazine olimpice in principalele centre ale tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.