Echipa nationala a Africii de Sud a invins, simbata seara, selectionata similara a Angliei, scor 15-6, in finala Campionatului Mondial de rugby si a cistigat al doilea sau titlu din istorie.

"Springboks" s-au impus la capatul unui meci in care nu s-a reusit nici un eseu, toate punctele fiind inscrise din lovituri de pedeapsa. Pentru noua campioana mondiala au punctat Montgomery (`7, `15, `39, `50) si Steyn (`61), in timp ce pentru englezi a reusit doua lovituri de pedeapsa Wilkinson (`11, `43). Astfel, Africa de Sud intra pentru a doua oara in posesia trofeului Webb Ellis, dupa succesul din 1995, cind a invins in finala Noua Zeelanda. Celelalte patru editii au fost cistigate de Noua Zeelanda (1987), Australia (1991 si 1999) si Anglia (2003). In meciul pentru locurile 3-4, Argentina s-a impus, vineri, in fata Frantei, scor 34-10.

Record de spectatori

La finala de simbata seara a fost stabilit un nou record de spectatori la o partida de rugby. 80.430 de persoane au fost prezente pe "Stade de France", cea mai mare cifra pentru un meci de rugby. Pe de alta parte, aproximativ 15.000 de persoane au urmarit finala pe ecranele gigant instalate pe Champ de Mars, in apropierea Turnului Eiffel. Majoritari au fost suporterii englezi, insa cei sud-africani au avut bucuria de a vedea Turnul Eiffel iluminat cu verde, culoarea echipei lor nationale.

Spectatori "VIP": printii Harry si William

Printre cei care au asistat din tribune la victoria "Springboks" s-au numarat presedintele sud-african Thabo Mbeki, printii Harry si William ai Marii Britanii, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown si cel al Frantei, Francois Fillon. Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, care nu a putut fi prezent la Paris, a transmis un mesaj video de sustinere a nationalei sale. De asemenea, regina Elisabeta a II-a a Angliei, a transmis un mesaj de incurajare jucatorilor britanici.

Presa britanica iI lauda pe "loseri"

In ciuda infringerii suferite, presa engleza a elogiat indrazneala rugbystilor din reprezentativa Angliei. "Sunday Telegraph" a scris ca englezii au depus "un efort foarte onorabil" si ca pina la urma "cei mai buni au cistigat". Mai multe publicatii s-au plins de decizia arbitrului Alain Rolland de a refuza un eseu lui Mark Cueto, in minutul 43, dupa ce in urma analizei video s-a stabilit ca englezul a calcat tusa inainte de a culca balonul in terenul de tinta al Africii de Sud. "News of the World" l-a criticat pe Rolland, scriind ca acesta "nu a facut nici o concesie" si "a luat decizii discutabile". Pe prima pagina a publicatiei "Sunday Times" a fost publicata o fotografie cu printul Harry in multimea de pe "Stade de France" indicind litera T, de la "try" (n.r. - eseu), in timp ce fratele sau, printul William, parea a se ruga pentru o decizie favorabila. "Springboks au ucis visul Angliei", "Brava Anglie cade cu demnitate" sint doua dintre titlurile din "Sunday Times".

Os du Randt, al cincilea rugbist care a cistigat de doua ori CM

Pilierul sud-african Os du Randt a devenit, simbata, al cincilea rugbist care a cistigat doua editii ale Cupei Mondiale, alaturindu-se astfel australienilor John Eales, Tim Horan, Jason Little si Dan Crowley. Du Randt, in virsta de 35 de ani, a facut parte din nationala Africii de Sud la finala Cupei Mondiale din 1995, cu Noua Zeelanda, scor 15-12. In 2004, el a revenit in reprezentativa tarii sale, din care se retrasese, iar simbata a jucat in finala dintre Africa de Sud si Anglia.

Un spectator a defilat pe teren

In minutul 41 al finalei, un spectator a intrat pe teren si a incercat sa participe la joc, tentativa sa fiind dejucata de doi oameni de ordine. Barbatul respectiv, imbracat cu un tricou cu dungi rosii si galbene, a intrat pe gazon la un capat al terenului si a reusit sa alerge pina la linia mediana, fara ca rugbistii sa realizeze ca exista un intrus. Spectatorul a lasat impresia ca vrea sa intre intr-o gramada. Dupa citeva momente, timp in care a fost alergat de un om de ordine, un steward l-a placat, imobilizindu-l pe intrus.

"Budistul" Wilkinson

Rugbystul englez Jonny Wilkinson a declarat ca a folosit metode specifice budismului pentru a trece peste accidentari si peste presiunea pe care o resimtea. Vedeta reprezentativei Angliei, artizanul victoriei din finala contra Australiei de la CM-2003, a fost ridicat dupa aceea la rangul de erou national, insa ulterior o serie de accidentari i-au pus in pericol cariera. "Nu confundati lucrurile. Nu va ginditi: "Jonny este budist". Este fals. Eu doar m-am inspirat din budism si am descoperit feluri diferite de a privi viata", a spus Wilkinson pentru "Times".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.