Un episod incalificabil petrecut in Rusia, inaintea finalei Ligii Campionilor dintre Lada Togliatti si Slagelse DT: vamesii rusi au retinut-o pe vedeta danezelor, handbalista Carmen Amariei, pentru detinere de pasaport fals.

Sicane exista nu doar in lumea fotbalului, ci si in alte sporturi. Simbata seara, Carmen Amariei Lungu, romanca de la Slagelse, a fost arestata - pur si simplu - pe Aeroportul din orasul rusesc Samara, cu aproximativ 48 de ore inaintea finalei Ligii Campionilor la handbal feminin, dintre Lada Togliatti si Slagelse DT. Vamesii rusi au argumentat retinerea sportivei printr-o acuzatie stupida: falsificarea pasaportului! Varianta prezentata de oficialii clubului danez este aceea ca romanca a cazut victima unei manevre puse la cale de catre autoritatile rusesti. Saptamina trecuta, Ambasada Rusiei din Copenhaga a vizat pasapoartele tuturor handbalistelor de la Slagelse, pentru ca sportivelor sa le fie permis accesul pe teritoriul rusesc, in vederea finalei cu Lada Togliatti. Cum Amariei nu mai avea nicio fila libera in pasaport, i s-au atasat (lipit!) doua file noi, pe care s-a pus viza de intrare in Rusia. Simbata, delegatia daneza a ajuns la Moscova, iar vamesii de pe Aeroportul Sheremetyevo n-au descoperit niciun cusur documentelor prezentate de Amariei. A existat insa o sicana, handbalistele de la Slagelse fiind "plimbate" cu vorba prin aeroport vreo ora si jumatate, in loc de 20 de minute, atit cit prevedea protocolul. In jurul orei 21.30, cursa de linie de la Moscova a aterizat pe Aeroportul din Samara (867 de kilometri intre cele doua orase). Cind Amariei a ajuns la punctul de control, vamesii au luat "foc" la vederea pasaportului. Pe baza celor doua foi lipite chiar de Ambasada Rusiei din Copenhaga, autoritatile din Samara au arestat-o pe handbalista, motivul oficial fiind "falsificarea pasaportului".

Carmen Amariei - "arest la hotel"

Pina la ora 03.00 dimineata, Carmen Amariei a fost retinuta si interogata de politia din Samara, fiind mutata ulterior la un hotel din apropierea aeroportului, doar la insistentele si presiunile Ministerului danez de Externe. Anca Amariei (jucatoare la "U" Jolidon Cluj), sora handbalistei de la Slagelse, a declarat: "Din ce ne-a explicat Carmen, ea ar fi acuzata de falsificarea pasaportului. Pasaportul nu mai avea file, iar la Ambasada Rusiei din Danemarca i-au atasat doua file noi, pe care au pus viza de intrare, dar pe aeroport au retinut-o vamesii. Stim ca antrenoarea Anja Andersen a anuntat autoritatile ruse ca Slagelse nu va juca meciul cu Lada Togliatti (n.r. - partida urma sa aiba loc aseara, in localitatea Togliatti), daca nu i se permite intrarea in tara surorii mele. Singura posibilitate ca sora mea sa ajunga la finala este ca guvernatorul din Samara sa-si asume responsabilitatea ca ea paraseste tara imediat dupa meci, insa acest guvernator este de negasit incepind de simbata".

"Cea mai mare umilinta pe care o poate trai un sportiv"

Ieri, Carmen Amariei a avut voie sa se plimbe in jurul hotelului din Samara, dar s-a aflat tot timpul sub paza. "Este cea mai mare umilinta pe care o poate trai un sportiv, mi s-a refuzat dreptul de a juca in finala Ligii Campionilor. Simbata, am stat doua ore la controlul pasapoartelor, pentru ca apoi sa-mi spuna ca nu am voie sa plec si ca sint arestata. Iar la hotel, simbata noaptea am reusit sa maninc doar niste biscuiti, cumparati de presedintele clubului nostru. Abia acum am luat si eu masa de prinz", a afirmat, ieri dupa-amiaza, Amariei. Andersen a amenintat cu boicotarea finalei Situatia a devenit foarte tensionata, mai ales dupa ce Slagelse a amenintat cu boicotarea finalei. Antrenoarea Anja Andersen a conditionat disputarea partidei cu Lada Togliatti de eliberarea jucatoarei romance, in caz contrar, danezele refuzind sa intre pe teren. "Am vorbit cu antrenoarea si i-am spus ca trebuie sa joace, pentru ca degeaba fac scandal. Daca nu voi putea fi alaturi de colegele mele pe teren, atunci le voi sustine cu sufletul, din fata televizorului", a comentat Carmen Amariei gestul de solidaritate al fostei mare handbaliste Anja Andersen.

Pozitia MAE: "Amariei nu este arestata"

Intr-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Externe roman a explicat ca "Amariei nu este arestata", dar nu i se permite sa se "plimbe" prin Rusia. Cu alte cuvinte, este pusa sub arest la "domiciliu" (hotelul din Samara). "Consulul Ambasadei Romaniei la Moscova a contactat-o direct pe Carmen Amariei, handbalista confirmindu-i ca are viza in pasaport aplicata la Copenhaga de Ambasada Federatiei Ruse. In urma verificarilor efectuate de MAE, a rezultat ca sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Copenhaga a aplicat o alonja stampilata (file suplimentare) in pasaportul sportivei Carmen Amariei, dupa ce a avut confirmarea Ambasadei Federatiei Ruse ca pe o asemenea alonja se va aplica viza de intrare in Rusia. Doamna Carmen Amariei a confirmat ulterior, telefonic, consulului roman de la Copenhaga, ca viza de intrare in Federatia Rusa a fost aplicata", se arata in comunicatul Ministerului Afacerilor Externe, remis, ieri, agentiei "NewsIn".

Doua titluri cu Slagelse

Dupa ce a plecat de la Oltchim Rimnicu Vilcea, Carmen Amariei (29 de ani) a evoluat la Besancon (Franta, 2002/ 2003), HK Randers (Danemarca, 2003/ 2004) si Slagelse DT (2005). In perioada iulie - decembrie 2006, handbalista a jucat la "U" Jolidon Cluj, insa a revenit la Slagelse in luna ianuarie a acestui an, dupa numirea bunei sale prietene Anja Andersen in functia de antrenoare. A inscris 126 de goluri (20 de partide) in chiar primul sau sezon, fiind a doua marcatoare a echipei Slagelse, dupa sirboaica Bojana Popovici. In palmares, Carmen Amariei are trei titluri de campioana, o Cupa a Cupelor si un titlu in Franta (cu Besancon, in 2003), doua titluri in Danemarca (2005 si 2007, cu Slagelse). Nu a mai participat la ultimul Campionat Mondial de handbal (desfasurat chiar in Rusia), certindu-se cu antrenorul Gheorghe Tadici. Astfel, a ratat sansa de a deveni vicecampioana a lumii (Romania a pierdut finala in fata echipei Rusiei). Din vara, sportiva se va intoarce in tara si va juca la "U" Jolidon Cluj, alaturi de sora sa, Anca Amariei.

Drumul spre finala

Slagelse DT s-a calificat in ultimul act al Ligii Campionilor dupa ce a eliminat in semifinale formatia Gyor, din Ungaria, acolo unde evolueaza patru jucatoare din Romania: Bradeanu, Gogirla, Spiridon si Guiu. Pe de alta parte, Lada Togliatti a trecut in semifinale de Hypo (Austria), dupa o victorie cu 28-22 (acasa) si o infringere, 35-29, in deplasare. In ultima secunda a meciului, romanca Alina Marin a ratat o lovitura de la 7 metri, care putea duce in finala team-ul austriac. Turul dintre Slagelse si Lada era programat aseara, iar mansa a doua va avea loc pe 20 mai, in Danemarca.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.