Finala Cupei Italiei dintre AS Roma si Inter Milano a fost prefatata de dezvaluirile incendiare facute de Ettore Viola, fiul unui fost presedinte al giallorossilor. Potrivit acestuia, AS Roma a pierdut in fata nerazzurrilor finala Cupei UEFA din 1991, pentru ca a refuzat sa-l mituiasca pe arbitrul partidei tur. Aceste declaratii au aparut in ultimul numar al cotidianului Il Romanista.

Pe 8 mai 1991, Inter Milano se impunea acasa cu 2-0 in fata Romei in prima mansa a finalei Cupei UEFA, prin golurile marcate de Matthaus (55), din penalty, si Berti (67). Returul din 22 mai avea sa fie adjudecat de giallorossi cu 1-0, gol Rizzitelli (81), dar trofeul ajungea in vitrina nerazzurrilor. Marturia unuia dintre personajele care conduceau Roma pe atunci pune serios sub semnul intrebarii corectitudinea triumfului interist.

Ettore Viola este fiul fostului presedinte al giallorossilor, Dino Viola, si omul care a condus clubul pentru scurta vreme dupa moartea tatalui, survenita in ianuarie 1991. "Cu zece zile inaintea partidei de pe Giuseppe Meazza am fost contactat de o femeie de afaceri din Rusia, care mi-a spus ca arbitrul meciului, Alexei Spirin, este gata sa arbitreze in favoarea noastra in schimbul a 150.000 de dolari", declara Ettore Viola, care sustine ca echipa sa a pierdut, deoarece el a refuzat sa-l mituiasca pe central.

"inainte de startul meciului am intrat la vestiare si am gasit-o acolo pe respectiva femeie. Am ramas socat, pentru ca doar oficialii celor doua echipe aveau acces in acea zona. Mi-a spus pe sleau: "Dupa ce tu n-ai fost de acord, le-am prezentat oferta celor de la Inter", povesteste Ettore Viola.

Fostul conducator al Romei sustine ca Inter a deschis scorul dintr-un penalty inventat de arbitrul Alexei Spirin la un presupus fault asupra lui Berti. "Am urmarit partida din tribune si temerile mele s-au adeverit. N-a fost deloc penalty! Ba, mai mult, centralul facea tot ce-i statea in putinta pentru a ne opri actiunile mai periculoase la mijlocul terenului", a spus Ettore Viola.

L-a strins de git!

Reactiile la dezvaluirile lui Ettore Viola n-au intirziat sa apara. Sebino Nela, fost jucator la Roma in acea perioada, a declarat ca "ne-am intilnit din nou cu Spirin in urmatoarea editie a Cupei UEFA. La pauza, Ottavio Bianchi, antrenorul nostru, nu s-a abtinut si l-a strins de git pentru ca ne-a dezavantajat in finala cu Inter". "Pacat ca aceste lucruri nu au fost spuse atunci. Acum e prea tirziu", a spus si Graziano Cesari, fost arbitru italian.

Misterul persista

Ettore Viola a refuzat sa dezvaluie identitatea rusoaicei care i-a propus sa-l mituiasca pe arbitrul Alexei Spirin. Fostul oficial al Romei s-a marginit sa spuna ca a cunoscut-o pe vremea cind echipa sa trata transferul mijlocasului Alexei Mihailicenko de la Dinamo Kiev. "Ne-am cunoscut cind Mihailicenko era la Roma pentru a fi operat. Pina la urma, noi am renuntat sa-l mai transferam si a fost achizitionat de Sampdoria".


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.