Desi, oficial, a renuntat la echipa, vicepremierul negociaza transferurile Rapidului

Alegerea magnatului George Copos in parlamentul Romaniei si, ulterior, numirea sa in functia de vicepremier al guvernului au coincis, la finele anului trecut, cu renuntarea proaspatului demnitar la afacerile personale. Constrins de lege, senatorul PUR si-a incredintat diversele societati unor firme specializate. Printre activele cedate se numara si societatea comerciala care detine echipa de fotbal Rapid. Asa cum se intimpla insa in Romania, legile se respecta doar de ochii lumii si numai pe hirtie. In realitate, ministrul Copos se implica direct in viata giulestenilor, amestecind planurile: afacerile cu politica, datoriile cu hobby-urile si faptele cu vorbele. Afirmind deschis ca negociaza transferurile Rapidului, un inalt demnitar recunoaste, implicit, ca nu este impartial fata de toate echipele din fotbalul romanesc.

Dincolo de culpa principala - aceea de a fi in afara legii -, Copos genereaza, prin imixtiunile sale la Rapid, un precedent periculos nu numai pentru fotbal, ci si pentru societatea romaneasca. Intr-un moment dificil pentru intreaga tara, cind integrarea in Uniunea Europeana frige, iar executivul nu-si vede capul de treburi, timpul si atentia risipite de vicepremier cu un club de fotbal seamana cu proverbul "tara arde si baba se piaptana".

Amestecul unui inalt demnitar in negocierea unor transferuri cu cluburi aflate la ananghie din punct de vedere financiar creeaza premisele unor presiuni pe care acesta le poate exercita prin functia pe care o detine. O data precedentul creat, suspiciunile se pot extinde asupra intregii competitii, deoarece, in calitatea sa de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul mediului de afaceri, Copos are de-a face cu majoritatea patronilor de echipe din Divizia A (aproape toti, importanti afaceristi).

"Sint un simplu suporter"

Anul trecut, dupa ce se validasera rezultatele alegerilor, iar George Copos devenise in mod oficial parlamentar, omul de afaceri a acordat cotidianului nostru un interviu in care anunta ca respecta legea si ca se va retrage de la Rapid. "Am incheiat un contract cu o firma de audit - PricewaterhouseCoopers -, prin care cedez gestiunea afacerilor la Rapid. Eu o sa ramin, de-acum, doar un simplu suporter al acestei echipe. Ce-i drept, unul foarte exigent", declara Copos in numarul din 2 decembrie al "EVZ". De-atunci, magnatul a avansat si a devenit vicepremier in guvernul Tariceanu. Promisiunea nu si-a respectat-o, fiindca "un simplu suporter" nu negociaza niciodata, in numele echipei iubite, transferurile unor fotbalisti.

Primele semnale ca George Copos continua sa "ghidoneze" Rapidul au razbatut dupa numirea sa in guvern. La mijlocul lunii ianuarie, patronul rapidist a negociat cu Tiberiu Petris, impresarul lui Flavius Moldovan, trecerea fotbalistului in Giulesti. Cei doi au batut palma si fundasul a ajuns la un acord cu Rapid. La fel s-au petrecut lucrurile cu Daniel Coman, portarul achizitionat de la FC Arges. Tot Copos a incercat sa-l aduca si pe Viorel Moldovan, tentativa care a esuat insa.

Ultimul exemplu de implicare directa a lui Copos in viata Rapidului s-a derulat saptamina trecuta, cu ocazia negocierilor purtate pentru aducerea atacantului Gigel Bucur. Vicepremierul a discutat direct cu Vasile Siman, patronul Sportului, in tentativa de a-l convinge pe acesta ca viitorul micutului virf de atac este legat de Rapid. Partile nu s-au inteles asupra sumei de transfer, gruparea giulesteana fiind dispusa sa scoata din buzunar doar 400.000 de dolari in schimbul lui Bucur.

"M-am intilnit cu Vasile Siman si am discutat despre transferul lui Gigel Bucur. Am speranta ca ne vom intelege, iar Gigel va fi jucatorul Rapidului. Am si o datorie morala fata de familia Siman (n.r. - Copos i-a botezat copilul presedintelui de la Sportul)", a recunoscut vicepremierul, intr-un interviu acordat, zilele trecute, postului Antena 1. In cele din urma, transferul lui Gigel Bucur a cazut.

Stiute fiind problemele pe care Ioan Neculaie, patronul echipei FC Brasov, le are in acest moment din cauza datoriilor la buget, se pot naste suspiciuni si asupra modului in care "stegarul" Mugurel Buga a ajuns, de asemenea, in Giulesti.

"M-am intilnit cu Vasile Siman si am discutat despre transferullui Gigel Bucur"
George Copos, vicepremier


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.