Eliminata miercuri seara de Juventus, Real Madrid a ratat, pentru prima oara in 10 ani, calificarea intre primele 8 echipe ale Europei. Un esec de proportii, care ar putea incheia "era galactica", inaugurata acum 5 ani la Madrid. in 2000, cand a preluat puterea, Florentino Perez declara ca vrea sa construiasca un Real care sa rivalizeze cu uluitoarea echipa a Madridului din anii '50, cea care cucerea la rand cinci Cupe ale Campionilor cu ajutorul unor fotbalisti de legenda: Di Stefano, Gento si Puskas.

A dat 76,6 milioane $ pe Figo, adus de la marea rivala Barcelona. Dupa un an a urmat Zidane, pentru 93,2 milioane $ platite generos lui Juve. in 2002 a venit randul lui Ronaldo, pentru care Inter a primit 55,8 milioane $. Sub deviza "un galactic pe an" au mai fost inrolati in trupa stelara englezii Beckham si Owen. 5 ani nebuni, doar trei performante: doua tiluri in Spania si Liga Campionilor in 2002, dupa o finala cu Leverkusen, decisa de o executie fantastica a lui Zidane. La un club de nivelul Realului inseamna prea putin.

Marea lovitura a venit insa miercuri seara, o data cu eliminarea in "optimile" Ligii. Veniti la Torino sa apere avantajul de un gol obtinut la Madrid, "galacticii" au jucat cu teama ca orice pas gresit le poate fi fatal. Golul primit de la Trezeguet - o executie din "foarfeca", sub bara - a trimis meciul in prelungiri, acolo unde Juventus a fost mai tare si a incheiat socotelile prin Zalayeta, cu doar 4 minute pana la executarea penalty-urilor. Esecul Realului a provocat reactii dure, mai ales ca, si in campionat, lupta pentru titlu pare adjudecata de Barcelona, aflata la 8 puncte distanta. Fanii spanioli veniti la Torino si-au huiduit favoritii la aeroport. "Mercenarilor!", li s-a strigat lui Zidane, Figo si Beckham, in timp ce presedintelui Florentino Perez i s-a cerut demisia.

"AS" a notat, aproape resemnat, "Amurgul zeilor", in timp ce "Marca", cel mai important cotidian sportiv spaniol, a titrat pe prima pagina: "Fostii galactici", iar in supratitlu a notat "intr-o zi, toata lumea isi va aminti ca, la Torino, s-a destramat o echipa de legenda, formata din stelele cele mai stralucitoare de pe firmamentul fotbalistic".

Acelasi cotidian, considerat ziarul de casa al Realului, sustine ca, din iunie, trei "galactici" vor parasi echipa. Nu se dau nume, dar se pare ca este vorba despre Figo, Roberto Carlos si Raul, simbolul clubului. Nici soarta celorlalte vedete nu e prea clara. Zidane, al carui contract expira in 2006, se gandeste deja la retragere, mai ales dupa ce, anul trecut, a renuntat si la nationala Frantei. Ronaldo pare ca nu s-a acomodat cu duritatea noului antrenor, Wanderley Luxemburgo, iar Beckham e tot mai sufocat de propria-i celebritate. Semn ca, in fotbal, plictisul stelelor poate distruge o galaxie.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.