Guvernul stringe latul in jurul evazionistilor din fotbal

Premierul refuza reesalonarea restantelor pe care le au cluburile
Disciplina financiara pe care noul guvern se straduieste sa o instaureze in Romania loveste in plin, pe linga multe alte domenii, si fotbalul. Obisnuiti sa eludeze legile sub pretextul ca acest sport "e un fenomen de interes national", cei care au falimentat fotbalul prin incompetenta manageriala si ferocitatea cu care au jecmanit cluburile par acum, cind li se refuza privilegiile, de-a dreptul socati. Conducatorii echipelor de fotbal se arata pur si simplu incapabili sa inteleaga faptul ca nu sint deasupra celorlalti si ca si-au pierdut statutul de copii rasfatati. Intransigenta guvernantilor e pe cale sa provoace un cutremur fara precedent in fotbalul romanesc.

In momentul de fata, nu mai putin de opt dintre echipele Ligii lui Mitica Dragomir sint pe lista neagra a persoanelor juridice cu datorii la stat. Vaicarelile "oamenilor de fotbal" n-au sensibilizat guvernul, astfel ca, in momentul de fata, se prefigureaza doar doua modalitati de solutionare a crizei: fie cluburile isi vor achita datoriile, fie vor fi executate silit si vor intra in faliment. Dinamo, Sportul Studentesc, Apulum si Otelul au deja conturile blocate din cauza datoriilor catre buget. Alte grupari, precum Universitatea Craiova, Steaua, FC National si FC Arges, au incercat sa "fenteze" statul infiintind alte firme, la care au transferat toate activele. Vechile societati au ramas, astfel, golite de continut, dar cu datoriile acumulate de-a lungul anilor. E un subterfugiu de care autoritatile stiu, dar ramine de vazut daca smecheria va fi acceptata.

Datorii de 19 milioane de euro

Neregulile tolerate de stat de-a lungul atitor ani au facut ca situatia sa fie acum, cind se aplica legea, de o gravitate iesita din comun. Acest lucru a fost recunoscut inclusiv de Dumitru Dragomir, presedintele LPF, care a marturisit ca "fotbalul va muri daca nu ne sprijina guvernul! Cel putin zece cluburi din Divizia A dau faliment daca datoriile catre stat nu sint reesalonate. Toate echipele au datorii, dar n-au bani sa le plateasca. Sper ca premierul sa ne inteleaga. Altfel, la anul e posibil sa nu mai avem campionat". In total, echipele din Divizia A au datorii la buget in valoare de peste 700 miliarde lei (aproximativ 19 milioane de euro). In disperare de cauza, "Corleone" a cerut ieri o audienta la prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, pentru a cere mila.

Sefii bogati ai unui sport sarac

Pusi in fata rigorilor legii, conducatorii fotbalului romanesc au reactii contradictorii. Amenintarile cu galeria si santajul lui "nu incepem campionatul" sint amestecate cu lamentari: "N-avem bani", "Fotbalul e o gaura neagra", "Sintem saraci". Nici un cuvint despre datoria de a respecta legea, despre obligatiile pe care cluburile le au fata de stat si despre egalitatea in drepturi cu toti ceilalti locuitori ai Romaniei. Timp de 15 ani, am asistat la un fenomen scandalos: fotbalul a saracit proportional cu imbogatirea conducatorilor sai. Asa s-a ajuns ca echipele sa se zbata in saracie crunta, fara stadioane si baze de pregatire, cu datorii catre buget si catre propriii angajati, iar personajele din virful organigramelor sa-si ridice vile, sa umble in limuzine si sa-si deschida firme prospere. Iar acum, la ora scadentei, autorii acestui jaf se vaita ca nu sint bani!

"Fotbalul nu e o prioritate"

Replica guvernantilor n-a intirziat si nu lasa loc de intors. Mai intii a fost rindul lui Ionut Popescu, ministrul finantelor, care a subliniat ca nu e problema statului roman daca in urmatorul campionat nu se vor alinia suficiente echipe. "Pe noi ne intereseaza mai putin daca nu va incepe nu stiu ce campionat! La asta ar fi trebuit sa se gindeasca toti cei care nu si-au platit datoriile", a raspuns Popescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a dat ieri lovitura de gratie, lichidind sperantele evazionistilor cu singurul raspuns de bun-simt care se putea da in situatia actuala a Romaniei: "In momentul de fata, fotbalul nu se numara printre primele zece prioritati ale guvernului! Cred ca, in situatia in care avem probleme mult mai mari, cum ar fi medicamentele pentru bolnavi, starea spitalelor si invatamintul, nu ne putem gindi la fotbal. Sigur, e un sport frumos, la care ne uitam cu placere toti, dar starea tarii reclama alte prioritati. Astept cu mare interes sa vad cum isi platesc cluburile de fotbal datoriile la buget si apoi mai vorbim!".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.