Constient de capitalul electoral dobindit - prin diferite metode de lucru - in 2006, Gigi Becali incearca sa stringa si mai multi simpatizanti, de asta data din zona Ardealului. Ca si Steaua Bucuresti, "arma secreta" a miliardarului din Pipera vine tot din lumea fotbalului si poarta numele Universitatea Cluj. Mindria Transilvaniei se zbate, insa, in mediocritatea ligii a II-a si se afla intr-o prelungita criza financiara.

Becali pozeaza in salvator si este dispus sa investeasca la gruparea fanion a Clujului, in speranta ca va stringe citeva voturi in plus de la ardeleni. Numai ca intentia lui Gigi nu este pe placul presedintelui Partidului Democrat. Emil Boc, in calitatea sa de primar al Clujului, nu este dispus sa-l sprijine pe Gigi Becali si anunta ca acesta "nu va pune mina niciodata pe Universitatea".

PNG-istii vor clubul

Vestea ca Becali vrea sa finanteze Universitatea Cluj a fost facuta public chiar de vicepresedintele filialei locale a PNG, Pompiliu Manea. "Am acordul domnului Becali de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni la Universitatea. Nu se pune problema banilor, pentru ca acestia exista. Speram sa gasim intelegere la Consiliul Local, proprietarul Universitatii. Eu si mai multi oameni de afaceri din PNG vrem sa cumparam echipa de fotbal. Poate ca "U" va face un parteneriat sportiv cu Steaua, formatiile vor avea antrenamente comune, se vor ajuta reciproc", a declarat Manea. Pompiliu Manea este mina dreapta a lui Gigi Becali in Cluj. Profesor la Universitatea Tehnica si, in acelasi timp, patron al firmei "Temco", a fost ales in functia de vicepresedinte PNG Cluj la ultimul Consiliu National al partidului, tinut in luna decembrie. Manea se ocupa de filialele PNG din Transilvania si reprezinta partidul la diferite congrese internationale.

"Cit timp voi fi eu primar, Gigi Becali nu are ce cauta in Cluj"

Anuntul a stirnit minia liderului PD. Marti seara, invitat fiind la o emisiune tv a postului clujean "Alfa", Emil Boc a luat foc. "Gigi Becali nu are ce cauta la Cluj", a fost mesajul transmis de edilul sef al orasului. Mai mult, preferatul presedintelui Traian Basescu a tinut sa fie cit mai clar in aceasta problema, amenintind: "Cit timp voi fi eu primar in acest oras, Becali nu va pune mina pe Universitatea. Avem alte solutii de finantare, nu este nevoie de banii lui Becali. Vom lansa o oferta publica pentru toate brandurile clujene, printre care se afla si echipa Universitatea, si cu siguranta se va gasi cineva care sa preia clubul. Iar daca nu va exista un finantator puternic, am putea recurge la posibilitatea subscriptiei publice".

Fiecare cetatean clujean poate deveni actionar la clubul de fotbal Universitatea Cluj, prin cumpararea unui numar de actiuni scos pe piata de Consiliul Local. Demersul oficialitatilor se bazeaza pe o emisie publica de actiuni, iar dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial, cetatenii interesati au la dispozitie 30 de zile sa-si exprime oferta de achizitionare. CL Cluj vede cu ochi buni aceasta metoda, pentru ca ar incasa mult mai multi bani decit prin negociere directa.

"U" n-are bani pentru Liga 1

Universitatea Cluj evolueaza in seria a II-a a ligii secunde. La sfirsitul turului de campionat, echipa ocupa prima pozitie in clasament, cu 38 de puncte, la noua puncte distanta de locul 2, Dacia Mioveni. Chiar daca promovarea pare mai aproape ca oricind, primarul Emil Boc recunoaste criza financiara pe care o traverseaza clubul: "Consiliul Local nu va putea sprijini Universitatea in Liga 1. Prioritatile noastre pe 2007 sint modernizarea stradala, centurile ocolitoare, construirea de locuinte sociale si de parcari pentru soferi. Fotbalul nu este inclus pe lista finantarilor".

A devenit ruda saraca a CFR-ului

Desi Universitatea Cluj are o traditie in fotbalul romanesc mult mai impresionanta - vezi cistigarea campionatului in 1933, Cupa Romaniei in `65 - echipa numarul 1 in judet a devenit de citiva ani concitadina CFR Cluj, grupare patronata de afaceristul Arpad Paszkany. Chiar daca CFR este mai batrina, formatia din Gruia fiind infiintata in 1907, simbolul Ardealului a fost si va ramine Universitatea Cluj. La "sepcile rosii" au evoluat, de-a lungul anilor, fotbalisti precum Sfera, Sepci, Orza, Mateianu, Cimpeanu, Nesu, Anca, Coras, Muzsnai, Prunea, Iasko, Dobos, Sabau, Ritli, Falub, Dulca, Minteuan, Maier sau Cocis.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.