Toti tehnicienii care au pregatit echipa campioana si-au lasat amprenta pe jocul acesteia. Victor Piturca a dat seriozitate, Walter Zenga incredere, Oleg Protasov elan ofensiv, iar Cosmin Olaroiu stiinta tactica. Din acest melanj, ros-albastrii au reusit sa creeze o noapte ca aceea de la Kiev

Echipa Stelei de-acum cinci ani este una care mai pastreaza doar doi jucatori si in actuala formatie. Secretul care a facut ca, in pofida acestei schimbari de linii, sa se poata scoate un rezultat de o asemenea anvergura la Kiev este unul cu mai multe ramificatii.

In primul rind, ros-albastrii au scapat de un antrenor, Piturca, care, dincolo de calitatile sale, era incapatinat in relatiile cu jucatorii, prea rigid pentru a se adapta la un club cu oamenii pe care-i are Steaua in conducere. Piturca, de altfel, nu a cules decit un singur titlu de campioana in patru ani si o Supercupa a RomA urmat, apoi, Walter Zenga, iar cu el la timona, Steaua a redescoperit placerea de a juca. Un titlu de campion, eliminarea Valenciei, la acea ora detina- toarea Cupei UEFA, si primavara europeana au fost bornele anului pe care Zenga l-a petrecut in Ghencea. Demisia lui, atunci cind mai erau doar trei etape pina la final, este si astazi invaluita intr-o ceata cel putin ciudata.

Multi dintre fotbalistii pe care i-a avut Steaua miercuri in teren au fost caliti la "scoala de incredere" pe care o instaurase Zenga. Un alt antrenor strain a sosit, apoi, la echipa campioana. Sub Oleg Protasov s-a creat in mare masura echipa cu care Olaroiu a invins la Kiev. Goian, Nesu, Nicolita, Dica si Iacob au fost cei care au sosit in sezonul 2005-2006 pentru a pune in aplicare stilul mai ofensiv cerut de Protasov, asta inainte de a pleca la Dnepr Dnepropetrovsk.

In locul sau a venit Oli, cel care a suprapus peste tot ce facusera predecesorii sai o rigurozitate a jocului ce face din Steaua o echipa ce se poate mula pe diferite momente ale partidei fara a pierde din calitatile individuale ale fotbalistilor.

Gigi Becali si-a scos banii

In cei sase ani pe care Gigi Becali i-a petrecut in fruntea Stelei, achizitiile echipei campioane au scos din buzunarul sau aproximativ 6.435.000 $. Acum, o data cu intrarea in grupele Ligii Campionilor, finantatorul stelist si-a amortizat banii pe care i-a cheltuit cu alcatuirea unei echipe competitive.

Cele mai scumpe transferuri au fost cele ale lui Trica, Neaga si Cristea, numai cel de-al doilea fiind vindut in cistig, Neaga transferindu-se in China pe 1.000.000 $. Majoritatea fotbalistilor au venit gratis la Steaua, Mitrita, D. Munteanu, Iacob sau Bostina fiind citeva exemple. Salariile mari oferite au facut ca Steaua sa aduca jucatori fara bani de transfer.


Despre autor:

Sursa: Cotidianul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.