Peste mai putin de o luna de zile, Catalina Ponor va implini 19 ani. Proaspat absolventa a Liceului cu program sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanta, tripla laureata olimpica se gandeste serios la viitorul ei. De buna seama ca va merge mai departe cu studiile, va urma - in superior - fie o facultate cu profil sportiv, fie una de management, catre care are de asemenea inclinatie. Intre timp, sta in cumpana: a primit o invitatie din Japonia in vederea unui spectacol demonstrativ. De buna seama, tentant. Inca nu cunoaste conditiile, dar va consulta un avocat.

Dupa cum continua negocierile si cu o firma de asigurari din SUA. In acelasi timp este presata intr-o oarecare masura si de Federatia Romana de Gimnastica. Aceasta ar dori ca Ponor sa mai apara, macar pentru o ultima oara, in arena sportiva. Sa faca parte din echipa Romaniei la mondialele din Danemarca din luna octombrie. Cei din federatie considera ca reaparitia Catalinei in echipa ar fi nu numai o reusita a ei - un posibil titlu mondial la barna, care ii lipseste din palmares - ci si un adevarat balon de oxigen pentru foarte tinerele componente ale actualului lot reprezentativ. Iata atatea variante si motive de insomnie pentru Catalina. Tine, insa, sa precizeze: "Sunt constienta ca singura medalie de aur care imi lipseste din palmares este cea de la mondiale. Poate ca as putea sa fac barna. Totusi trebuie sa ma gandesc foarte serios si la sanatatea mea...".

O idee pe care o reia mama Catalinei, Carmen Ponor: "Catalina are nevoie de o consultatie medicala foarte riguroasa, pentru ca acuza deseori dureri atat la coloana cat si la genunchi. Este consecinta faptului ca munceste de la varsta de patru ani. De un deceniu si jumatat n-a mai iesit dintr-o sala de gimnastica. E limpede ca e prea mult!...". Pana si de ziua de nastere au fost ani in care Catalina n-a trecut-o printre ai sai, in familie. Cand a implinit 16 ani se afla in SUA, la mondialele de la Anaheim. La 17 ani, la Atena, la Olimpiada. Doar la 18 ani a ramas in tara. Iar acum, la 19 ani, a venit oferta din Japonia. In Tara Soarelui-Rasare ar trebui sa ajunga pe 15 august, iar demonstratia la care ar urma sa participe este programata pe 20 august. Adica in ziua in care va implini 19 ani. Cat priveste revenirea la lot, totul ar urma sa se decida dupa calatoria in Japonia si controlul medical sugerat de mama Catalinei.

In cazul in care medicii isi vor da avizul, Catalina ar urma sa se antreneze la Bucuresti, separat de lot, la Complexul Sportiv National "Lia Manoliu" cu acelasi antrenor cu care s-a pregatit si pentru europenele de la Volos, Matei Stanei. Intre timp, gimnasta isi va depune actele pentru a primi renta viagera. Datorita performantelor ei olimpice, Catalina Ponor ar avea dreptul la o renta care poate incepe de la suma de 12 milioane de lei (vechi) pe luna.

Cea mai mare renta viagera acordata sportivilor nostri de mare performanta o detine Nadia Comaneci, de circa 35 de milioane de lei (vechi) pe luna. Evident, pe viata. Si tot pe viata fosti antrenori, medici - si nu numai - primesc o indemnizatie speciala din partea statului. Cariabila, insa, de la caz la caz, dupa anii serviti sportului romanesc si in functie si de rezultatele celor pe care i-au pregatit.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.