Englezilor si nemtilor le place sa creada ca Zidane a fost numit „terorist“, iar arabii se vaita ca Materazzi l-a facut „musulman jegos“. Mai relaxati, brazilienii imbratiseaza o varianta frivola de justificare

Zinedine Zidane a prins locul intii dupa finala, pe prima pagina a majoritatii ziarelor europene, in detrimentul campioanei mondiale. Cum numarul francofonilor este incomparabil mai mare decit cel al italofonilor s-a trecut usor peste actiunea propriu-zisa si s-a mers direct la cauza gestului, cautindu-se pina in pinzele albe justificari pentru nesabuinta starului. Un var din Algeria a imprastiat zvonul, preluat cu mare pompa de nemtii de la "Bild" si de englezii de la "The Guardian", ca Zidane a fost facut terorist, insulta numai buna de contracarat cu un cap in gura, fix in spiritul razboiului global impotriva terorismului.

Haituiti si complexati, arabilor le convine de minune sa sustina ca fotbalistul cu origini maghrebiene a fost catalogat drept "musulman jegos, o jignire grava adusa islamului", care se cere musai pedepsita. Fiecare cu ce-l doare, iar specialistii brazilieni in cititul pe buze, jinduind probabil la dansatoarele de pe sambadromul din Rio, au descifrat pentru "O Globo": "Sora-ta e o prostituata! De doua ori i-a spus aceste cuvinte Materazzi lui Zidane!".

Cap de fier

Avind Cupa Mondiala la Roma, italienii si-au permis sa fie mult mai relaxati si l-au luat in ris pe fostul jucator al lui Juve. Pe site-ul cotidianului "Corriere della Serra" a fost postat inca de luni un joc in care prin click-uri repetate orice utilizator poate fi pe post de Zidane, avind in fata mai multi Materazzi pe care trebuie sa-i puna la pamint prin lovituri de cap succesive. Autorii de trucaje foto s-au intrecut in a lucra pe scena lovirii, un exemplu fiind cel in care Zizou poarta o casca de fier, pentru protectia sa si anestezierea adversarului.

Cu mici exceptii, presa franceza s-a abtinut de la speculatii si a facut gestul de onoare de a-i lauda pe vicecampionii mondiali si a-i multumi, pentru intreaga cariera, lui Zidane. Odata aduse elogiile, tonul s-a mai schimbat, iar Zizou a inceput sa fie tras la raspundere, mai ales pentru ca a mai primit direct rosu si la CM 1998, cind, tot de nervi, l-a calcat intentionat pe capitanul saudit Fouad Amin, intins pe gazon.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.