Inainte de Revolutie, Gheorghe "Gigi" Netoiu lucra in Ministerul de Interne. Mai exact, supraveghea traseul primului carmaci al tarii, deloc regretatul Nicolae Ceausescu, in zona Piata Romana.

In acel perimetru l-a cunoscut pe Gheorghe Florea, la acea vreme gestionar al bufetului de incinta in ASE. De atunci dureaza prietenia dintre cei doi. Dupa Revolutie, Gigi Netoiu a reusit sa promoveze Rocarul in Divizia A si apoi i-a vandut echipa vechiului sau prieten. I-a dat-o insa fara jucatori si asa a debutat marea sa afacere cu fotbalisti.

Fotbal-business

Tactica lui Netoiu e simpla. Cumpara jucatori pe care ii incredinteaza unor antrenori care stiu sa le creasca valoarea. Florin Marin si Sorin Cartu sunt doi dintre tehnicienii care colaboreaza cu Netoiu. Apoi, fie cumpara actiuni la diverse cluburi (vezi cazurile Universitatea Craiova, FC Arges, Dinamo), unde ii aduce ca aport la capital, fie ii vinde in strainatate sau ii imprumuta diverselor echipe din Divizia A.
In acest moment, "Comandantul" are in proprietate aproximativ 50 de fotbalisti, dintre care trei sferturi in competitia interna.

Seful neoficial al campionatului

Noua dintre cele 18 cluburi din Divizia A au in loturi fotbalisti vanduti sau imprumutati de fostul director general al lui Dinamo.

Politehnica Timisoara (Alexa, Grigorie, Plesan), Unirea Urziceni (Murgan, Negoita, Costescu, Rohat), FC Arges (Guso, Daouda), Otelul (Baltoi, Dobre), Jiul (Soltuz), Dinamo (Tames, Moti, Cl. Niculescu), UTA (Daniel Tudor), FC National (Cl. Dragan) si Ceahlaul (L. Goian, Alistar) au facut afaceri cu Netoiu.
Chiar daca nu mai detine nicio functie oficiala la vreun club sau in structurile de conducere ale fotbalului, fostul militian este unul dintre cele mai influente personaje din competitia interna. Mai ales, cand vine vorba de jocuri de culise!

"Briliantul" l-a facut celebru

AFACERE. In 1997, Netoiu a cumparat de la FC Arges dreptul de proprietate asupra lui Adrian Mutu, care avea 18 ani. A platit 600.000 de dolari si l-a transferat la Dinamo. Dupa doi ani, Adrian Mutu a fost vandut de Dinamo la Internazionale Milano contra a 2,5 milioane de dolari, mare parte din profitul acestei afaceri revenindu-i proprietarului. Aceasta afacere l-a facut cunoscut pe Gigi Netoiu in lumea fotbalului romanesc.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.