Mircea Lucescu comenteaza finalul de campionat si isi sfatuieste fiul sa nu paraseasca Giulestiul.

PRO: Cum vedeti acest final de campionat?
LUCESCU: Foarte tensionat, asa cum este orice final de competitie. Nimanui nu-i convine sa piarda primul loc si de aici toata aceasta lupta.

PRO: Care este granita dintre normalitate si anormalitate? A fost ea depasita?
LUCESCU: Indiscutabil ca a fost depasita din momentul in care s-a inceput cu atacurile la persoana. Toate aceste energii, foarte multe negative, trebuie controlate pentru ca altfel degenereaza si se ajunge la situatia ca polemica sa ia locul competitiei.

PRO: Si fotbalistii devin din actori principali simpli figuranti.
LUCESCU: Acesta este un alt mare pericol care trebuie evitat. S-au facut pasi importanti in fotbalul romanesc si ar fi pacat ca totul sa se strice din cauza acestor exagerari. Sper sa se ajunga totusi la un echilibru intre ceea ce am putea denumi generic, protagonism si luciditate.

PRO: Este jucat campionatul?
LUCESCU: O echipa precum Sportul nu avea cum sa incurce Steaua, asa cum nu poate sa depaseasca nici pe Rapid in meciul urmator. E vorba de experienta pe care cele doua mari echipe au acumulat-o in competitiile europene si care face diferenta pe plan intern.

PRO: Teoretic nici Bistrita nu ar fi trebuit sa invinga Steaua...
LUCESCU: Acolo a fost altceva. S-a creat o presiune prea mare asupra jucatorilor stelisti. Se mai intampla atunci cand iti incarci fotbalistii prea tare. De obicei, aceasta strategie da rezultate pozitive, dar sunt cazuri in care din dorinta de a face prea mult, nu reusesc nimic.

PRO: Merg pana la automutilari?
LUCESCU: Sa stiti ca si mie mi s-a intamplat cand eram la Galata sa pun atat de multa presiune pe jucatori, incat la sfarsitul unui meci un jucator inimos precum Hasan sas sa ajunga sa sparga un geam cu mana si sa imi lipseasca apoi saptamani bune.

PRO: S-a acreditat ideea ca va castiga campionatul echipa ai carei conducatori striga mai tare. Vom avea de-a face cu o ierarhie mincinoasa?
LUCESCU: Sunt doua lucruri total diferite. Crearea presiunii face parte din joc si cei care stiu cand si cum sa o faca nu pot fi acuzati daca pastreaza limitele unui minim respect. Nu va fi o ierarhie mincinoasa. Toate acestea fac parte din joc.

PRO: In fotbalul european se merge pe varianta unui play-off dupa terminarea competitiei. Poate fi o solutie si la noi?
LUCESCU: Este o varianta interesanta, pe care olandezii au implementat-o deja. Ea este aplicabila, dupa mine, numai in cazul in care diferentele de puncte sunt foarte mici. Cred ca se tinde spre asta pentru a se evita diferite interese in finalul sezonului regulat, atunci cand in functie de lupta pentru castigarea titlului sau salvarea de la retrogradare se ajungea inclusiv la perfectarea unor transferuri de jucatori pentru a obtine puncte.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.