Postul lui Vintu a cheltuit 650.000 de euro, dar va ajunge pe profit dupa difuzarea semifinalei

Ineditul sfert de finala al Cupei UEFA dintre Steaua si Rapid, dar si performanta nesperata a echipelor romanesti pe continent n-au bulversat doar lumea fotbalului, ci si pe cea media. Sume fara precedent au fost platite de televiziuni pentru a cistiga la capitolul imagine, fara a avea certitudinea reusitei financiare. Riscul a fost impins la maximum de Realitatea TV, un post de nisa, axat pe stiri, care a transformat evenimentul fotbalistic intr-unul la nivel national.

27 de puncte de rating

Televiziunea lui Sorin Ovidiu Vintu a platit scump cele 27 de puncte de rating de joi seara: peste 650.000 de euro. Cistigul imediat, in afara de cei peste 300.000 de euro obtinuti din publicitate, este asigurarea ca va transmite si Steaua-Middlesbrough. Dar meciul decisiv, de la Middlesbrough, din semifinale, va fi difuzat de TVR. "M-a sunat Vintu (n.r.: patronul postului Realitatea TV). Mi-a zis: 'Gigi, sint sigur ca vei trece de Rapid, asa ca vreau si drepturile pentru semifinale. Iti dau 500.000 de euro. Daca nu te califici, iti ramin toti banii>>. Uite asa am facut rost de atit de multi bani", se lauda patronul Stelei, Gigi Becali, cu aceasta afacere.

O performanta similara a inregistrat Dinamo, care a primit jumatate de milion de euro pentru partida pe care "ciinii" au jucat-o impotriva lui Manchester United, in turul III preliminar al Ligii Campionilor, sezonul 2003/2004.

Realitatea TV a fost joi seara, pentru citeva ore, una dintre marile televiziuni nationale din Romania, cu o audienta medie de 27 de puncte si cu aproape 3.000.000 de telespectatori din mediul urban (50,5% market share).

Risti si cistigi

Ceea ce parea o afacere extrem de profitabila pentru clubul din Ghencea a devenit, in contextul in care Steaua va juca in semifinale cu gruparea engleza Middlesbrough, un tun pentru televiziunea lui Sorin Ovidiu Vintu. Initial, pentru returul dintre Steaua si Rapid, RTV cumparase drepturile contra sumei de 200.000 de euro, plus TVA. Astfel ca, pentru semifinale, Steaua ar primi aproximativ 300.000 de euro. In schimb, numai din retransmiterea partidei in Anglia, televiziunea va primi intre 700.000 si un milion de euro. La care se adauga banii din publicitate, semnificativi in contextul in care RTV si-a triplat baremele doar pentru meciul din sferturile de finala.

Formatia britanica era rivnita si de Rapid, actionarul Jean Valvis declarind ca, in cazul in care giulestenii vor juca impotriva lui Middlesbrough, va primi garantat intre 800.000 si un milion de euro din Anglia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.