Olimpiada s-a incheiat cu un spectacol de strada inspirat din Italia secolului al XVII-lea. Umorul si nostalgia s-au intilnit doua ore intr-o piata italiana, pina cind steagul olimpic a fost trimis spre Vancouver

Un alai de clovni si acrobati, un hot de flori, un pirat, o diva felliniana. "Commedia dell’Arte" a fost tema care a ghidat intreaga desfasurare a ceremoniei de inchidere a celei de-a XX-a Olimpiade de iarna, spectacol interactiv la care au participat atit sportivii, care au defilat pe Stadio Olimpico din Torino avind nasuri rosii, de clovni, cit si spectatorii, cu chipurile acoperite de masti reprezentind ingeri sau demoni.

Clovnii lui Fellini

Tonul in startul show-ului de adio a fost dat de un cal alb, simbol al libertatii, care a intrat in arena purtind in spate un clovn cu fata vopsita in alb, iar in jurul ochilor avea vopsita o masca. Au urmat reprezentari ale Mediteranei, cu talazurile de pinza zbuciumate de vint, in antonimie cu simbolistica muntelui, pusa imediat in scena de un grup de exploratori pe zapada. Au fost momentele premergatoare inceputului carnavalului, cu explozia sa de lumini, fanfare, bufoni regali, acrobati suspendati, dansatori deghizati in carti de tarot si petrecareti, respectindu-se insa intocmai costumele din ,,Clovnii’’, pelicula realizata de Fellini in 1971. Animatia muzicala din final a fost insa lasata in seama unor vedete, precum tenorul Andrea Bocelli sau starurile pop Ricky Martin si Avril Lavigne. Solistul de opera canadian Ben Heppner a fost cel care a asigurat fondul pentru trecerea stafetei dinspre Torino catre Vancouver, orasul care va organiza Jocurile din 2010.

Spargatorii de spectacole

Un moment neprevazut s-a consemnat in timpul discursului presedintelui Comitetului de Organizare, Valentino Castellani, cind un intrus a inselat vigilenta fortelor de securitate si a ajuns la microfon, unde a urlat: "Pasiunea traieste aici, la Torino!". El facea parte din grupul de disturbatori profesionisti care fac reclama cazinoului Golden Palace, iar cind a fost luat pe sus de oamenii de ordine, a smuls si unul dintre cele doua microfoane la care vorbea Castellani. Tot in timpul ceremoniei, o tinara poloneza, ocolita de camerele tv, a defilat goala prin fata miilor de spectatori, purtind doar o pancarta ce ii acoperea chipul.

Inchise de Jacques Rogge, Jocurile de la Torino s-au incheiat in mod oficial o data cu stingerea flacarii si coborirea drapelului olimpic, purtat cu solemnitate de fosti mari campioni precum Mario Cipollini, Gustav Thoeni, Novella Calligaris, Klaus Di Biasi, Sara Simeoni, Gianluca Vialli, Nino Benvenuti si Livio Berruti. Olimpiada a fost transferata la Vancouver, iar cortina s-a lasat intr-o veselie generala.

Multi si degeaba

La Torino, delegatia Romaniei a obtinut rezultate sensibil mai bune decit in urma cu patru ani, la Salt Lake City, insa clasarile sportivilor nostri au ramas departe de podium. Cel mai bine a terminat Gheorghe Chiper, al 14-lea in concursul de patinaj artistic, cu 13 locuri mai sus decit performanta cea mai buna din 2002, reusita de fondistul Zsolt Antal. Romania a deplasat la Torino 25 de sportivi, la fel ca Bulgaria, insa vecinii nostri de la sud au luat o medalie de argint, prin Evghenia Radanova, la short-track 500 m. De asemenea, Estonia a avut doar cu trei sportivi mai mult decit Romania, insa a cistigat la Torino trei medalii de aur.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.