Colegiul Director al Consiliului Naional pentru Combaterea Discriminrii (CNCD) a decis, la 20 decembrie 2004, c neselecionarea atletelor Mihaela Melinte, Ana Maria ermure i Claudia Iovan in lotul olimpic constituie un act de discriminare, conducerea Comitetului Olimpic Roman (COR) fiind sancionat cu avertisment de ctre CNCD. Cele trei atlete au fost depistate pozitiv i suspendate pe o perioad de doi ani. Dei i-au ispit pedeapsa i au revenit in activitatea competiional, ele nu au mai fost selecionate in lotul olimpic, in baza unei prevederi a Comitetului Executiv al COR, conform creia un sportiv depistat pozitiv este eliminat pe via din echipa olimpic. "Din 2003, exist Codul mondial antidoping care prevede ca un sportiv gsit dopat pentru prima dat s fie suspendat pentru doi ani, iar la a doua abatere, pe via. In schimb, Regulamentul intern al COR spune c sportivii gsii dopai vor fi suspendai pe via. Intre cele dou, mai puternic este Codul mondial antidoping, deoarece prevederile sale sint obligatorii", ne-a explicat Corina Macoveanu, membr a Colegiului Director al CNCD. Judectorii de la CNCD spun c atunci cind au luat aceast hotrire au mai inut cont i de spiritul Jocurilor Olimpice, care intotdeauna ii mai acord o ans.

COR ignor avertismentul

Dei conducerea COR nu mai este aceeai cu cea din 2000, actualul staff al forului olimpic pare la fel de indirjit cind vine vorba de doping. Avertismentul primit de la CNDC nu ii sperie pe membrii COR. "Este dreptul COR de a seleciona echipa olimpic. In momentul acela aveam nite criterii foarte precise de selecie impuse de Comitetul Executiv. Nici acum nu ne-am schimbat optica in ceea ce privete aceast problem. Nu ineleg cum este posibil ca in momentul in care toat lumea este preocupat s gseasc soluii pentru combaterea dopingului s apar intervenia caraghioas a acestui Consiliu. Pentru prima oar, la Atena, am reuit s obinem nite medalii curate i asta ne dorim s se intimple i la Beijing", a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu. Dac pentru JO de la Atena a mizat pe IAAF i CIO pentru a rezolva situaia celor trei atlete suspendate, pentru Beijing, conducerea Federaiei Romane de Atletism se gindete s apeleze la Tribunalul Sportivilor de la

Lausanne. "Sper ca noua conducere a COSR s constate absurditatea acestei hotriri i s o revoce. Acum avem un atu in plus prin aceast decizie. In caz contrar, vom aciona forul olimpic la Tribunalul Sportivilor de la Lausanne", a declarat preedintele FRA, Iolanda Bala-Soter.

Atletele consult avocaii

Aflat pe lista neagr a COR, Claudia Iovan intenioneaz s participe la JO de la Beijing. "La Atena am pierdut o mare ans. Am vzut intrecerea la televizor i sint convins c m-a fi clasat cel puin in primele 6, dac nu chiar pe podium. Nu tiam nimic de aceast decizie, dar imediat ce voi avea ceva scris voi merge s consult un avocat. Dac sint drepturi legale nu voi sta cu miinile in sin. Mi s-a fcut o nedreptate i va trebui indreptat pentru ca la Beijing s nu se mai intimple aa ceva", a declarat Claudia Iovan. Dac Iovan este decis s consulte un avocat, Mihaela Melinte este mult mai temperat. Dup ce cazul ei a fcut atita vilv, fosta campioan mondial dorete s se detaeze de aceast problem. "Ne-am zbtut degeaba, am fcut valuri i nu s-a rezolvat nimic. Mihaela are ca obiectiv in acest an stabilirea recordului lumii i cucerirea titlului mondial. Pentru asta are nevoie de linite. Pin la Beijing mai sint 4 ani i se pot intimpla multe", a declarat antrenorul sportivei, Teodor Agachi.