Cel mai bogat om de sport din Romania si, totodata, cel mai bogat roman, Ion Tiriac, are o avere estimata de revista Capital la un miliard de dolari.

Fostul tenisman, care detine mai multe turnee ATP, printre care si BCR Open Romania, si-a ridicat averea din afacerie bancare, de asigurari si cele auto. Tiriac detine exclusivitatea importurilor in Romania pentru nu mai putin de zece marci de automobile, toate reunite sub umbrela TiriacAuto.
Familia Paunescu, din care face parte si noul presedinte al Federatiei Romane de Natatie, Viorel Paunescu, are o avere estimata in jurul a 750 milioane de dolari, bani proveniti, in principal, din afaceri hoteliere, imobiliare si comert, precum si din investitii in Statele Unite.

Pe pozitia a treia a celor mai bogati oameni de sport din Romania se situeaza Ioan Niculae, patronul divizionarei B Astra Ploiesti, cu o avere de aproape 600 milioane de dolari. Niculae este proprietarul unei importante companii de asigurari, dar si al celui mai mare en-gros de cereale din Romania. Niculae isi rotunjeste veniturile si din comertul exterior.

Top 300 noteaza ca averea finantatorului FC Steaua, Gigi Becali, se ridica la circa 450 milioane de euro, dupa cum reiese din declaratia de avere, ocupand astfel locul patru intr-un clasament al celor mai bogati oameni implicati in sport. Becali detine aproape 750 de hectare de teren agricol, 30 de hectare de padure, o firma zootehnica la Iasi, o uzina la Dragasani, si o fabrica de produse electronice in Baneasa, dar si creante si actiuni. Gigi Becali a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere de avere a oamenilor din sport, fata de anul trecut, acest lucru datorandu-se, in principal, exploziei pietei imobiliare din Romania.
Vicepremierul si patronul clubului Rapid Bucuresti, George Copos, are o avere de 240 milioane de dolari, bani proveniti din industria hoteliera si cea alimentara.

Patronul divizionarei B FC Brasov, Ioan Neculaie, a acumulat, dezvoltand afaceri in constructii si turism, o avere estimata la 200 de milioane de dolari.
Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo Bucuresti, Nicolae Badea, are 150 milioane de dolari, in urma afacerilor in comunicatii si alimentatia publica.

Vicepresedintele Federatiei Romane de Golf, Viorel Catarama, se numara printre primii zece cei mai bogati oameni de sport, avand o avere de 130 milioane de dolari, bani proveniti din afaceri imobiliare si din productia de mobila.

Patronul FC Vaslui, Adrian Porumboiu, a acumulat aproape 90 de milioane de dolari, in urma afacerilor din agricultura si turism. Fostul arbitru a creat un adevarat holding agricol integrat, care a generat in 2004 o cifra de afaceri de 172 milioane de dolari.
Constanteanul Gheorghe Bosanceanu, finantatorul divizionarei A Farul Constanta, detine o avere estimata la 65 de milioane de dolari din afacerile pe care le deruleaza in industria navala si turism. Companiile pe care le patroneaza reprezinta cel mai important armator roman, in care lucreaza peste 3.000 de angajati.

Tot la 65 de milioane se ridica si averea fratilor Ioan si Victor Becali. Chiar daca firma lor nu a mai inregistrat in ultimii doi ani acelasi succes cu transferurile de fotbalisti, impresarul Victor Becali si presedintele executiv al FC Dinamo, Ioan Becali, au investit in afacerile imobiliare, fiind proprietari de imobile de lux in Bucuresti, dar si de terenuri in zona padurii Baneasa.

Proprietarul echipei de baschet masculin CSU Asesoft Ploiesti, Sebastian Ghita, este detinatorul a aproximativ 35 de milioane de dolari. In varsta de doar 28 de ani, Ghita este cel mai tanar om de afaceri prezent in Top 300, intreaga avere fiind ridicata din afaceri in industria IT.

Vasile Turcu, unul dintre actionarii FC Dinamo, are o avere estimata la 30 milioane de dolari. Afacerile din constructiile civile si industriale i-au adus profit lui Turcu, ce ocupa si functia de vicepresedinte al Consiliului Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. Un alt actionar al gruparii din Soseaua Stefan cel Mare, Bagher Karimzahed, figureaza in catalogul realizat de revista Capital cu o avere de 25 de milioane de dolari, realizata din fabricarea bauturilor alcoolice si comert.
Patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, este nou sosit in Top 300, averea sa de 30 de milioane de dolari fiind realizata din afacerile imobiliare si din constructii. Paszkany a preluat formatia clujeana din Divizia C si a dus-o pana in finala Cupei Intertoto.
Turismul si afacerile imobiliare i-au crescut contul patronului echipei de hochei SC Miercurea Ciuc, Janos Kurko, la 23 de milioane de dolari.

La aproximativ 20 de milioane de dolari sunt estimate si averile detinute de sponsorul principal al echipelor de handbal si volei feminin U Jolidon Cluj, Gabriel Carlig, precum si de sponsorul echipei de baschet feminin Sportul Studentesc Omnilogic, Gabriel Marin. Daca acesta din urma si-a construit averea din industria IT, Carlig a reusit in afacerile din industria usoara.

Directorul executiv al clubului FC Dinamo, Cristian Borcea, figureaza in Top 300 cu o avere de 17 milioane de dolari, bani proveniti din afacerile in turism si din statiile de carburanti. Borcea este urmat imediat de un alt actionar de la Dinamo, Gigi Netoiu, a carui avere, estimata la 15 milioane de dolari, provine, in principal, din turism.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, care este si vicepresedinte al Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, incheie topul celor mai bogati romani implicati in sport, cu o avere de 15 milioane de dolari, acumulata in urma afacerilor dezvoltate in industria auto.
Pentru determinarea averilor, calculele au fost efectuate conform datelor din bilant inregistrate in 2004, insa s-a tinut cont si de evolutia afacerilor in timpul acestui an.

A fost folosita metodologia sumara utilizata de firme specializate in evaluarea companiilor - aplicarea la cifra de afaceri a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau profitul brut obtinut de companie. La unele afaceri s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.