Intoleranta, degradarea si violenta din fotbalul nostru au atins aseara apogeul. Fotbalul e o arta. Uneori, o arta martiala. Sau mai multe, combinate. Cind Rada il loveste cu un procedeu de karate pe Radoi, cind Karamian si Ogararu se inclesteaza in stil full contact, cind Nicolita ii da un cot lui Niculae, iar arbitrul Tudor foloseste forta adversarului, ca la aikido, aratindu-i cartonasul rosu stelistului. "N-am numarat inca exact, dar estimam intre 500 si 800 numarul scaunelor rupte de galeria stelista", au declarat oficialii rapidisti dupa meci. Arbitrul Tudor a fost vizat si el de catre scaunele transformate in proiectile

Fotbalul e o arta. Uneori, o arta martiala. Sau mai multe, combinate. Cind Rada il loveste cu un procedeu de karate pe Radoi, cind Karamian si Ogararu se inclesteaza in stil full contact, cind Nicolita ii da un cot lui Niculae, iar arbitrul Tudor foloseste forta adversarului, ca la aikido, aratindu-i cartonasul rosu stelistului, atunci ai nevoie de un alt limbaj ca sa scrii o cronica de fotbal. Jocul? Aproape nimic!

De mult n-a existat un derby atit de nervos! Galeriile s-au incaierat verbal, brichete, pietre si scaune au zburat spre gazon, pina cind, in minutul 48, arbitrul Tudor a traversat terenul cu o tablie rupta la subtioara. Masa observatorului Valentin Alexandru arata precum cutiile transparente din aeroporturi, unde se string obiectele interzise. Jocul? Tot nimic!
"Suspendati-ne, urim ciorile", a scandat galeria stelista, sefii fotbalului si ai tarii inrosindu-se in tribuna oficiala. In minutul 55, Tudor a oprit meciul dupa ce a cules citeva kilograme de roca aruncata de galeria Rapidului in directia lui Hamutovski. Dupa 5 minute, meciul a reinceput. "Ultimul avertisment!", a somat crainicul.

Dupa inca 10 minute de joc, Tudor a mai gasit o piatra si a oprit gala de lupte. "Nu mai reiau jocul decit daca suna Dragomir!", a spus arbitrul. "Ce dracu' dom-le, dati drumul sau opriti-l ca nu mai e fotbal", s-a rastit Razvan Lucescu. Aflat la 30 de metri distanta, in tribuna, seful Ligii i-a spus la telefonul mobil lui Tudor sa mai dea o sansa echipelor. S-a reluat.

In superioritate, Rapid si-a fixat adversarul. In doua minute oarecare, numai Dumnezeu mai stia timpul exact, Ilyes a avut suturi puternice din afara careului. Tot el rateaza uluitor din careu! Badoi iroseste, Steaua se apara inversunat. Asa se termina un meci care trebuia oprit, inainte de orice, pentru ca a fost prea urit!

ARBITRAJ
Circ cu Tudor

"Centralul" bucurestean a vrut sa opreasca partida, dar a fost oprit de Dumitru Dragomir

Arbitrul Alexandru Tudor a intrerupt derby-ul de doua ori in interval de 10 minute din cauza obiectelor aruncate pe teren de suporterii ambelor echipe. In total 12 minute. "Centralul" a cules de pe gazon telefoane mobile, brichete, bucati de beton si un scaun. Tudor a fost chiar pe punctul de a pune capat partidei, insa a renuntat la idee dupa ce a discutat indelung cu observatorul meciului, Valentin Alexandru. "Gata, opresc jocul. Nu se mai poate continua astfel, aici numai fotbal nu se joaca. Ca sa reiau meciul vreau acordul presedintelui Ligii, altfel nu", i-a spus autoritar Tudor observatorului.

Seful jandarmilor i-a sugerat si el "centralului" sa nu intrerupa intilnirea. "Tudore, chiar nu s-a mai aruncat cu pietre si scaune. Nu e bine sa opresti meciul". Dupa ce a vorbit cu Dumitru Dragomir la telefon, Tudor a dat drumul la joc: "Domnul Dragomir a spus ca-si asuma toata raspunderea pentru reluarea jocului". La finalul intilnirii, seful LPF a declarat: "Am decis sa continue jocul, mai ales ca in tribune era si presedintele Traian Basescu".

Sute de scaune rupte

"N-am numarat inca exact, dar estimam intre 500 si 800 numarul scaunelor rupte de galeria stelista", au declarat oficialii rapidisti dupa meci. Arbitrul Tudor a fost vizat si el de catre scaunele transformate in proiectile.

Becali si Copos: E groasa!

La finalul meciului, Gigi Becali si George Copos au ramas aproape 20 de minute unul linga altul. In tribunele goale, ei s-au sfatuit indelung, cu o voce scazuta. In acest timp, doar galeria stelista ramasese pe loc. Becali i-a privit dezaprobator cind scandau: "Suspendati-ne, urim ciorile!". Amindoi patronii pareau tulburati de violente si speriati de ceea ce pot pati cluburile.

Din nou mesaje rasiste

Cele doua galerii au afisat si la meciul de aseara mai multe mesaje al caror continut a fost rasist. Fanii Stelei au fost primii care s-au dezlantuit. "Nu-i avion, dar zboara. Nici liliac, e ...", iar in mijlocul peluzei ocupate de suporterii ros-albastrilor a aparut o pinza imensa cu macheta unui batman cu cap de cioara. Peluza rapidista a ripostat cu doua mesaje ofensive: "Madalin Voicu e stelist!" si "Banel...o bucata de bunic pierdut", aluzie la o cunoscuta reclama la detergent.

Oleg: "Cel mai greu meci de cind sint la Steaua"

Antrenorul Stelei a sarit in sus de bucurie cind Alexandru Tudor a fluierat finalul partidei. "Meciul cu Rapid a fost cel mai greu de cind sint eu la Steaua. Pentru ca am jucat al treilea meci in 8 zile, pentru ca eram foarte obositi, pentru ca s-a disputat acest derby in niste conditii deosebite si pentru ca noi am ramas in doar 10 jucatori din minutul 30, sintem multumiti cu acest egal", a declarat Protasov.

Copos realist

Spre deosebire de alte ocazii cind Rapid nu a cistigat pe teren propriu in acest sezon, patronul George Copos a fost mai retinut in declaratii si nu si-a mai criticat echipa. "Steaua este o formatie valoroasa, a stiut sa gestioneze jocul chiar si in 10 oameni. S-a inchis bine, iar noi nu am reusit, din pacate, sa-i desfacem", a punctat vicepremierul.

REACTII STEAUA

"Aceasta echipa a Stelei este intr-adevar una de eroi adevarati. Uitati-va cum a putut juca Paraschiv si veti intelege ce spirit de sacrificiu exista la Steaua in acest moment"
Mihai Stoica, manager general Steaua

"N-am jucat niciodata intr-un meci cu atit de multe intreruperi. Pentru noi, este un punct cistigat, in nici un caz doua pierdute"
George Ogararu

"E bine ca nu am pierdut si am obtinut un punct muncit. Marele regret este ca am pierdut primul loc in clasament"
Sorin Paraschiv

"Am obtinut un punct meritat, mai ales ca am jucat o ora in zece oameni. Acest punct va conta enorm la finalul campionatului. Meciul Sportul - Dinamo nu l-am vazut, dar am auzit ca a fost cam dubios"
Victoras Iacob

REACTII RAPID

"Din pacate, din cauza incidentelor din tribune nu s-a jucat prea mult fotbal. Cind eram pe ei, se mai intrerupea meciul"
Ionut Rada

"Acest rezultat de egalitate nu este un esec. Meritam victoria, dar Steaua a jucat foarte bine din punct de vedere tactic"
Danut Coman

"Avind in vedere incidentele, parca am fost la teatru. Steaua era de batut. S-a bagat cu fundul in poarta si s-a multumit cu acest rezultat de egalitate"
Robert Ilyes


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.