Exuberanta fotbalului se masoara in goluri. Si faze frumoase, si suporteri fericiti. Steaua detine secretul unui elixir. Victorie in cupele europene. Nu oricum si nu in fata oricui. Curaj, valoare, indrazneala, totul intr-un dozaj perfect. Nimic nu s-a pierdut, totul s-a transformat. De fapt, de la Piturca, omul care scutura poarta Anderlechtului, la Victoras Iacob nu-i o distanta de valoare, ci de orinduire istorica. Golul virfului stelist, cap plasat dupa centrarea desenata a lui Nesu (13), poate fi adevaratul start spre un nou inceput. Poate peste traseul de anul trecut. Echipa arata mai coapta acum. Lui Victoras i s-au alaturat repede Goian (16) si la o anume distanta, aceea a incubarii starii de fericire, Dica (44), dupa o faza delicios pregatita de Bostina si Victoras Iacob.

Dupa o asemenea demonstratie de forta si imaginatie se poate vorbi despre tactica. Dar nu prea mult. Axa Nesu-Bostina-Dica-Victoras Iacob a functionat ceas. Pe aceasta verticala a inspiratiei, efortul tacut al lui Radoi, Paraschiv sau Ogararu ar putea trece neobservat. Ca si forma discreta a lui Banel Nicolita sau rezolvarile aproximative ale lui Ghionea. Asta-i secretul fotbalului, e un joc de echipa si nu toti sint obligati sa fie geniali meci de meci.

Francezii nu i-au tratat de sus pe romani. Nu i-au tratat in nici un fel fiindca au fost coplesiti de presing si de o stare de vointa straina cumva spiritului bourgeois occidental. Asa cum observa Phil Neville, noi vrem sa cistigam cu orice pret. Ne scuzati! Ei s-au multumit sa danseze undeva la mijlocul terenului si sa astepte replica unor tipi presupusi complexati. Golul al doilea al lui Dica vorbeste mai mult decit un manual al lucrului facut. Este obida celui merituos nascut la tara in fata oraseanului satul si plictisit de viata. N'est ce pas, les enfants?

FOSTELE GLORII COMENTEAZA

"Au jucat perfect"
Dorinel Munteanu a marturisit franc: "A fost cel mai bun joc al Stelei din ultimii ani"

- Dorinele, te asteptai la un asemenea scor in Ghencea?
- La acest 4-0 nu, dar am crezut mereu in baietii de la Steaua. Au jucat perfect, au facut presing, nu i-au lasat pe francezi sa miste si i-au batut inclusiv la atuurile lor, gabarit si forta. A fost cel mai bun joc al Stelei din ultimii ani.

- Unde crezi ca s-a decis meciul?
- La mijloc, unde Radoi a adus un plus de inspiratie si echilibru. Dar toti au jucat super, e greu sa remarci doar pe cineva anume.

- Mai poate avea Steaua emotii dupa prestatia de aseara?
- E in mare forma. M-a impresionat miscarea jucatorilor in teren. Au facut un pas imens, pentru ca si golaverajul este important. Daca mentin acest ritm, nu pot avea probleme.

NOTA PROFESORULUI

9 este nota acordata lui Nicolae Dica de fostul jucator si antrenor al echipei din Ghencea, Gheorghe Constantin (foto). "Dica e omul meciului, pentru ca a fost inventiv si a marcat de doua ori. Apoi vine Mihai Nesu, cu un sapte plus spre opt, pentru determinare si devotament. De fapt, toata echipa a jucat bine", a explicat cel caruia i se spune "Profesorul".

Etapa a 2-a
Sampdoria - Steaua
Lens - Halmstad
Hertha sta

Paraschiv si medicul Stelei au pariat scor final 4-0

La finalul partidei de aseara, mijlocasul ros-albastrilor, Sorin Paraschiv, si medicul Stelei, Radu Paligora, au aratat biletele pe care le-au pus la pariuri. Unul dintre meciurile mizate a fost Steaua - Lens, la care ambii au pus scor corect 4-0, pronostic care avea o cota de 50 la 1! Ambii au pierdut banii pentru ca i-au scos din joc alte partide de pe bilet.

Ce le-a spus Lacatus stelistilor in vestiar

La 15 minute dupa terminarea partidei, Marius Lacatus a coborit de la tribuna oficiala, a spus ca "inca o data s-a demonstrat ca Steaua este cea mai buna echipa din Romania", dupa care s-a dus glont in vestiarul Stelei. A intrat si a imbratisat pe rind fiecare jucator. "Bravo, bravo, bravo. Ati fost fantastici. Ati luptat asa cum o faceam eu pe vremea mea", le-a zis Lacatus.

Mesajul lui Zenga catre MM

Fostul antrenor al Stelei, Walter Zenga, i-a trimis un mesaj pe telefonul mobil lui Mihai Stoica la putine momente dupa terminarea jocului. "Meritul este doar al tau. Anul trecut ai mers pe mina mea si nu te-ai inselat, acum ai mers pe mina lui Protasov si ti-a iesit din nou. Felicitari, chiar incep sa cred ca te pricepi la fotbal", a scris in sms Zenga.

Pentru L'Equipe antrenorul Stelei e Sorin Cojocaru

Editia electronica a unuia dintre cele mai importante cotidiane de sport din Europa, L'Equipe, a anuntat ieri ca antrenorul principal al Stelei este Sorin Cojocaru, ofiterul de presa al gruparii din Ghencea."'Steaua este pregatita pentru acest meci si increzatoare in victorie>>, a spus antrenorul Sorin Cojocaru", a notat ieri L'Equipe.

"E o victorie mare. Sincer, nu ma astepta la un scor atit de mare. N-a fost nevoie de cuvinte mari cu care sa-i incurajez, pentru ca miercuri seara la antrenament a trebuit sa-i mai domolesc eu pentru ca se comportau exact ca la un meci oficial. Erau deja in priza"
Oleg Protasov

"Atmosfera senzationala, scor incredibil, joc incintator. Steaua incepe sa semene cu echipa din 1986. Un mare merit pentru victoria din aceasta seara l-a avut Bodu, pentru ca i-a motivat pe jucatori. Ce urmeaza? 2-0 cu Rapid si inca 9 puncte in grupa Cupei UEFA"
Gigi Becali

"Victoria din aceasta seara i-o dedic lui Bodu. Acum cred ca si-a dat seama ce greseala a facut. Nici cel mai infocat suporter nu credea ca vom cistiga cu acest scor. In mare parte, victoria i se datoreaza lui Lacatus"
Mirel Radoi

Becali a ratat primele doua goluri

Patronul stelist Gigi Becali a ajuns la stadion abia in minutul 15 al partidei din cauza aglomeratiei din oras. "Am vazut golul inscris de Victoras Iacob in masina, la televizorul din Maybach", a spus Becali, care s-a declarat multumit ca a scapat de problemele cu Fiscul. Patronul ros-albastrilor a ratat complet reusita lui Goian in timp ce urca in loja sa din Ghencea.

Golaveraj important

Victoria Stelei este importanta atit prin prisma celor trei puncte obtinute, cit si prin diferenta de scor, golaverajul fiind cel de-al doilea criteriu de calificare in saisprezecimi, dupa numarul de puncte. In sezonul trecut al Cupei UEFA, chiar daca in ultima etapa au stat, ros-albastrii au trecut de faza grupelor fara emotii, intrucit ei beneficiau de un golaveraj superior dupa victoria cu 2-0 obtinuta in fata lui Standard Liege. Atunci, trupa lui Zenga a terminat pe 2, cu 6 puncte, la fel ca Parma, dar cu golaveraj mai bun.

GRUPA G / Rennes - Stuttgart 0-2, Sahtior - PAOK Salonic 1-0

Lucescu ride, Boloni plinge
Fara cinci titulari, accidentati, Rennes-ul lui Loti Boloni s-a descurcat onorabil aseara cu Stuttgart. Intr-o formula defensiva, prima adversara a Rapidului in grupa G a rezistat pina in final, cind Tomasson a deschis scorul, dupa un ofsaid nesemnalizat la Meira. Apoi, Tiffert a scos un penalty, iar Ljuboja a inchis tabela (0-2). In celalalt joc, trupa lui Mircea Lucescu a trecut greu de PAOK (1-0). Cu Rat si Marica titulari, plus Stoican rezerva, liderul din Ucraina a reusit golul victorios la mijlocul partii secunde. Brandao a marcat din penaltyul scos de Elano, iar Matuzalem a tintit transversala (80).

RENNES - STUTTGART 0-2
(Tomasson 87, Ljuboja 89 penalty)

RENNES: Pouplin - Bourillon, Adailton, Faty, Edman (90A1 N'guema) - Mbia (61 Gourcuff), Didot - Utaka, Monterrubio, Hadji (63 Briand) - Frei. Antr. L. Boloni

STUTTGART: Hildebrand - Stranzl, Meira, Delpierre, Magnin - Soldo - Tiffert, Hitzelsperger, Gronkjaer (51 Ljuboja) - Cacau (69 Carevici), Tomasson. Antr. G. Trapattoni
A arbitrat Michael Dean (Anglia)

SAHTIOR - PAOK 1-0
(Brandao 68 penalty)

SAHTIOR: Sutkov - Srna, Lewandowski, Tolga, Rat - Timosciuk, Matuzalem, Duljaj, Elano - Brandao, Marica (59 Aghahowa). Antr: M. Lucescu

PAOK: Fernandez - Fatih Akyel (88 Hristodoulopoulos), Chasiotis, Udeze, Charalambous - Zagorakis (86 Engomitis), Balafas (71 Sikabala), Iliadis, Konstantinidis - Salpingindis, Mieciel. Antr: G. Kostikos
A arbitrat Alan Kelly (Irlanda)

GRUPA F / TSKA Moscova - Marseille 1-2

"Olimpici" convingatori
Marseille s-a descurcat excelent in frigul rus. La doar 3 grade Celsius, formatia franceza a invins pe TSKA Moscova cu 2-1. Startul a fost mai dificil. Rezistind cu realism presiunii detinatoarei trofeului, Olympique a deschis lejer scorul, in minutul 23: centrare Taiwo, "cap" plasat Lamouchi, nemarcat in 6 metri. Desprinderea (38) a semnat-o Niang, servit de Oruma, care recuperase mingea de la neatentul Alexei Berezutki. TSKA putea reveni in minutul 49. Taiwo l-a faultat pe Samodin, penalty, dar Barthez a parat executia lui Ignasevici. L-a razbunat Vagner Love (80), deviere la centrarea altui nou-intrat, Salugin, insa insuficient. Victoria de aseara a fost a 8-a realizata de "olimpici" in ultimele 7 partide.

TSKA MOSCOVA - OLYMPIQUE MARSEILLE 1-2
(Vagner Love 80 - Lamouchi 23, Niang 38)

TSKA: Akinfeev - Semberas, Ignasevici, V. Berezutki (46 Jirkov), A. Berezutki - Gusev, Aldonin, Odiah, Rahimici, Krasici (57 Vagner Love) - Samodin (79 Salugin). Antr. V. Gazaiev

MARSEILLE: Barthez - Ferreira, Andre Luis, Beye, Cesar, Taiwo - Ribery (73 Gimenez), Lamouchi, Cana, Oruma - Niang (77 Nasri). Antr. J. Fernandez
A arbitrat Kristinn Jakobsson (Islanda)


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.