Comitetul Executiv al FIFA, reunit la Zurich, va face o serie intreaga de noi schimbari in fotbal. Astfel, printre altele, acest comitet va impune organizatorilor de campionate din intreaga lume ca in 2006 toate competitiile sa se incheie pe data de 14 mai, pentru ca jucatorii care vor participa la Cupa Mondiala din Germania sa nu fie obositi.

"Inaintea CM-2006, toate campionatele nationale se vor incheia pe data de 14 mai, pentru a le permite jucatorilor care vor participa la competitie sa aiba o saptamana de vacanta inainte de a se pune la dispozitia echipelor nationale cu cel putin doua saptamani inainte de debutul competitiei", a declarat presedintele FIFA, Joseph Blatter. El a mai precizat ca aceasta decizie a fost luata pentru ca jucatorii sa nu fie obositi la debutul competitiei, "asa cum s-a intamplat la Cupa Mondiala din 2002 si la Campionatul European din 2004". Presedintele forului mondial a adaugat ca aceasta hotarare este valabila pentru primele divizii ale campionatelor din Europa, dar ca, indiferent unde evolueaza, un jucator convocat la prima reprezentativa in vederea CM va trebui sa fie lasat liber incepand cu data de 14 mai. FIFA a acordat derogari pentru disputarea finalei Ligii Campionilor, care este programata pentru data de 17 mai 2006, si pentru finala Cupei Angliei, care va avea loc pe 20 mai 2006, ocazie cu care va fi inaugurat noul stadion Wembley.

Despagubiri pentru fotbalistii care sufera accidente

Comitetul Executiv al FIFA a mai decis ca din primele ce vor fi acordate celor 32 de echipe participante la CM-2006, cinci procente sa revina forului mondial. Banii incasati, aproximativ 9,75 milioane de euro, ar urma sa fie varsati intr-un fond din care li se vor acorda indemnizatii cluburilor ai caror jucatori ar suferi eventuale accidentari in timpul competitiei.

Blatter nu agreeaza Liga Europei

De asemenea, FIFA s-a declarat impotriva proiectului initiat de 15 ligi europene de a forma o liga a Europei. "Este complet in afara statutului FIFA", a fost de parere presedintele Blatter. Un alt punct pe agenda de lucru a Comitetului Executiv al forului mondial a fost crearea unui grup de lucru care sa studieze posibilitatea schimbarii varstei maxime pana la care un arbitru poate oficia, aceasta fiind in prezent de 45 de ani.

Modificari si la transferuri

In cadrul reuniunii s-a stabilit si modificarea regulamentului privind transferurile, noile prevederi urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2005. Printre principalele modificari se numara aceea ca un jucator va putea semna contracte cu doua cluburi diferite in acelasi an, cu conditia ca intelegerea cu prima grupare sa fie reziliata de comun acord cu conducerea acesteia inainte de a o semna pe cea de-a doua. De asemenea, un jucator pe care clubul cu care se afla sub contract il imprumuta la o alta grupare va putea face obiectul unui al doilea imprumut, atata timp cat nu a disputat nici un meci pentru echipa sa de origine intre cele doua imprumuturi.

Fara femei in echipele de barbati

Joseph Blatter a afirmat, raspunzand unei intrebari referitoare la transferul unei jucatoare mexicane la echipa Atletico Celaya, ca nu este de acord ca in competitiile organizate sub egida forului international femeile sa evolueze intr-o echipa de barbati. "Noi nu avem nimic impotriva ca femeile sa joace alaturi de barbati, insa nu sub tutela FIFA. Noi ne ocupam si de fotbalul feminin si facem separarea sexelor. Daca aceasta doamna doreste sa joace fotbal alaturi de barbati nu este nici o problema, insa nu sub egida FIFA", a afirmat Blatter, care a reamintit ca FIFA a avut deja o pozitie similara, dupa ce clubul italian Perugia a anuntat ca intentioneaza sa o transfere pe jucatoarea germana Birgit Prinz, in decembrie 2003. Federatia Mexicana de Fotbal anuntase, miercuri, ca gruparea Atletico Celaya, din divizia secunda, asteapta verdictul FIFA pentru a o transfera pe Maribel Dominguez, jucatoare de atac, in varsta de 25 de ani.

Nationala termina anul pe locul 29

Nationala Romaniei ocupa acum, cu 664 de puncte, locul 29 in clasamentul FIFA / Coca-Cola pe luna decembrie, ultimul pe 2004, dat publicitatii ieri de forul fotbalistic mondial. Romania se afla astfel cu o pozitie mai jos fata de ierarhia lunii trecute. Adversarele reprezentativei lunii noastre in grupa 1 a preliminariilor Cupei Mondiale 2006 din Germania ocupa urmatoarele locuri: Cehia - locul 4 (777 de puncte), Olanda - locul 6 (758), Finlanda - locul 43 (607), Macedonia - locul 92 (497), Armenia - locul 119 (402) si Andorra - locul 138 (336).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.