Palmaresul unui club inseamna cartea lui de vizita, reprezentata de o vitrina cu trofee, care impune un respect direct proportional cu marimea si numarul de cupe expuse. Respectiva vitrina cu trofee puncteaza si la capitolele imagine si suporteri. Acest aspect nu este considerat important de unii patroni ai fotbalului romanesc, de vreme ce Steaua, Poli Timisoara sau Craiova nu au o vitrina cu trofee.

Istoria Timisoarei are autor necunoscut

Recent, mai multi fani ai lui Poli Timisoara au avut ideea de a amenaja un mic muzeu al echipei, sustinuta de autoritati, dar imposibil de pus in practica pentru ca nu se mai gasesc trofeele. Politia a facut cercetari, dar nu a dat de urma obiectelor disparute, printre care se numara si Cupa Romaniei cistigata in anii ’80. Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai Primariei Timisoara propun locatii diferite pentru sala trofeelor. Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, spune ca este deja in lucru o sala la stadion. Viceprimarul Adrian Orza este de parere ca trebuie facut un muzeu al sportului timisorean. Unii dintre fani au propus sa se infiinteze o sectie in cadrul Muzeului Banatului. "Problema este sa se gaseasca trofeele disparute. S-au furat multe de la club, inclusiv un contract al unui international cu Dinamo", a declarat presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc.

AN si la contractul lui Contra

Mai multi fani si fosti angajati ai clubului sustin ca o parte dintre trofee si Cupa Romaniei au disparut in 1998, cind principalul finantator al clubului era omul de afaceri Eugen Seracin. Acesta nu recunoaste nimic, sustinind ca nu stie unde e Cupa. "Noi am mers atunci sa preluam echipa. Trebuia facut un proces-verbal de predare-primire. Dimineata, la ora 10.00, cind ne-am dus la stadion, am gasit birourile sparte. Atunci a disparut si contractul lui Cosmin Contra cu Dinamo, in care se prevedea incasarea a 30% din orice transfer viitor al acestuia in strainatate. Am cautat apoi contractul la federatie si a disparut si de acolo", spune Seracin.

El a mai recizat ca politia a fost sesizata si ca este de parere ca trofeele s-au furat in perioada tulbure de dupa decembrie 1989 si inceputul anului 1990. Reprezentantii Politiei Timis nu au putut sa spuna nici macar ce solutie s-a dat in dosar, pentru ca nu au identificat dosarul in arhive. "Au trecut sapte ani. Nu mai stim cine s-a ocupat de ancheta si ce solutie s-a dat. Probabil este o cauza cu autor necunoscut", a declarat comisarul Serban Pittner, purtatorul de cuvint al politiei.

Netoiu, cu miinile curate

Universitatea Craiova este o alta grupare cu nume din fotbalul romanesc a carei identitate se pierde incet, dar sigur. Dupa Revolutie, in loc sa puna lucrurile in ordine si sa continue seria performantelor reusite in perioada comunista, oltenii si-au batut singuri cuie in talpa. Universitatea a ajuns in Divizia B si nu a mai ramas decit o amintire din Craiova Maxima, iar pe la club au trecut o serie de oameni care doar binele nu i l-au vrut. Cea mai mare lovitura a primit-o Stiinta, de patru ori campioana a Romaniei si de sase ori cistigatoare a Cupei, in momentul in care din vitrina cu trofee au disparut cele mai pretioase Cupe.

Astazi, in locul in care trebuiau sa stea cele mai de seama trofee, se pot vedea doar niste tinichele sau vaze cistigate la competitii de duzina, fara nici o valoare. Pentru microbistii olteni este o enigma cum au putut sa dispara Cupele din club, dar si de ce nu s-au facut investigatii pentru a se afla unde se afla acestea. Subiectul a devenit unul tabu la clubul din str. Unirii nr. 86, toata lumea dind din umeri cind deschizi vorba despre subiect.

Sint oameni, precum Ion Impuscatoiu, care sustin ca trofeele au disparut din club in 2002, odata cu Gigi Netoiu. Impuscatoiu, fost magazioner la clubul oltean, sustinea nu cu mult timp in urma ca "respectivele trofee au existat la club pina in 2001 cind am iesit la pensie. Apoi a avut loc jaful". Ipoteza nu este insa sustinuta de toti oamenii care s-au invirtit prin clubul oltean. Sint persoane care spun ca Netoiu a fost preocupat la despartirea de Stiinta doar de bani, jucatori si acte, si ca pretioasele trofee din vitrina clubului au ajuns la diversi angajati ai clubului care au profitat de haosul creat si si-au insusit "istoria" Craiovei.

Cupe la indigo

Adrian Mititelu, noul patron al Stiintei, a declarat ca a cautat sa aduca trofeele la club, dar deocamdata nu a reusit nimic notabil. "Trofeele sint la fosti antrenori si jucatori ai Craiovei care le-au luat acasa, probabil sa se culce cu ele. Pe o parte dintre ei ii stiu, dar nu vreau sa le dau acum numele. Le mai acord o perioada de gratie si sper sa aiba bunul -simt sa le aduca inapoi, pentru ca altfel voi merge la politie si ii voi denunta. Oricum, nimic nu poate justifica detinerea unui astfel de trofeu", a declarat Mititelu.

Singurul nume pe care acesta l-a divulgat este cel al liderului factiunii Blue Lions, George Ciuca: "Am auzit ca o Cupa ar fi la el. I-am trimis vorba sa o aduca pentru ca altfel trimit politia peste el". Mititelu a confirmat ca la club nu mai exista nici un trofeu de valoare, doar cupe nesemnificative, "saracii de astea de la Stalinskaya, Norcia, Cupa ESO", dar a dezvaluit ca la anul se va ocupa personal de colectia de trofee a Stiintei: "Voi merge la FRF pentru documentare, apoi voi angaja un meserias care sa faca niste cópii ale trofeelor furate pentru a pune lucrurile in ordine.

Gigi Becali a luat Cupa Campionilor

Patronul Stelei pastreaza pe seiful din biroul personal de la Marriott replica celei mai importante cupe cucerite de formatia din Ghencea. 22 de titluri de campioana, cistigatoare a Cupei Romaniei de 20 de ori si 4 trofee reprezentind Supercupa. Acesta este palmaresul intern al Stelei, formatia din Ghencea fiind, prin prisma performantelor, cea mai titrata din tara. Dintre echipele romanesti, gruparea "ros-albastra" are si cele mai bune rezultate in competitiile internationale, virful fiind Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei, cistigate in 1986, respectiv 1987.

Desi rezultatele obtinute in perioada de glorie sint cele care mentin inca pe Steaua, in ciuda crizei de performanta de dupa 1989, pe un loc respectabil in ochii europenilor, istoria si palmaresul formatiei din Ghencea nu mai intereseaza actuala conducere. De mai mult timp, gruparea "ros-albastra" nu mai are un loc special pentru trofeele cucerite de-a lungul timpului, cu care sa se mindreasca in fata rivalilor traditionali sau sa induca teama in rindul adversarilor europeni.

Astfel, cine doreste sa admire cele 48 de cupe, sau replicile care ramin in posesia cluburilor, nu mai poate face acest lucru in lipsa respectivei vitrine a trofeelor. Ca si prezentul, trecutul pare sa fie arestat de actuala conducere, replica celui mai important trofeu cucerit de formatia din Ghencea aflindu-se in acest moment pe seiful din biroul personal al patronului Stelei, care si-a indeplinit astfel visul, desi "ros-albastrii" tocmai au ratat intrarea in grupele Ligii Campionilor. Pe de alta parte, judecind dupa importanta pe care conducatorii o acorda acestui aspect, se pare ca situatia nu se va remedia prea curind.