Nadia Comaneci considera ca testarea unui alt sistem de pregatire - la cluburi - cu doar trei luni inainte de Campionatele Mondiale din Australia nu poate fi benefic pentru componentele lotului national de senioare.

Buna, Nadia. Ce mai faci?

Ma aflu in Chicago, unde sint invitata impreuna cu Bart sa prezentam un teledon in cadrul emisiunii "Jerry Lewis Labour Day". Este o actiune de stringere de fonduri pentru cei cu distrofie musculara. La mijlocul acestei luni voi reveni pentru citeva zile acasa. Voi participa la un eveniment organizat in cadrul actiunii "Cow Parade".

Ce parere ai despre noul scandal din gimnastica romaneasca?

Nu mai mira pe nimeni un nou scandal. Au fost atit de multe in ultimul an, incit ne-am obisnuit. Nici nu prea inteleg de ce toata aceasta tevatura cu participarea la Mondiale. Americanii nu vor deplasa in Australia (n.r. locul de desfasurare a Mondialelor) nici unul dintre cei 14 gimnasti, fete si baieti, care au concurat la Olimpiada de la Atena. O parte s-au retras, altii si-au luat un an de pauza, in asteptarea noului cod de punctaj. Sigur, vor merge cu citiva sportivi tineri, dar pentru ei CM de anul acesta nu sint un obiectiv.

Au gresit flagrant gimnastele?

Eu inteleg libertatea si imi dau seama ca este vorba despre niste fete care vor sa guste din placerile vietii. Sotia lui Arnold Schwarzenegger, Maria, are o vorba care se potriveste in acest caz: in viata poti face tot ce-ti doresti, dar nu toate in acelasi timp. Venind la patru dimineata de la discoteca nu te poti antrena a doua zi cum trebuie, risti sa-ti fringi gitul, sa-ti sucesti glezna. Pregatirea pentru Mondiale si viata de noapte nu incap in aceeasi farfurie. Fiecare libertate are o limita.

"Si eu am avut probleme cu greutatea"

Unul dintre motivele pentru care fetele au fost trimise acasa a fost surplusul de greutate.

Probleme de greutate au fost tot timpul, chiar si eu m-am confruntat cu ele. Noi nu avem un numar de kilograme in care sa ne incadram, asta este in functie de fiecare. Fetele insa trebuie sa fie constiente ca avind surplus de greutate risca sa se accidenteze. Acum este momentul cind lor le-a ajuns pina peste cap si sint impinse de la spate de unii si de altii sa continue. De aici apare drama lui Oana Petrovschi. Intra in sala nepregatite, cu kilograme in plus, se accidenteaza si peste doi ani ajung la tribunal sa se judece unii cu altii.

"Noi, romanii, ne mincam unii pe altii"

Crezi ca vor reusi sa revina totusi aceste fete pentru a concura la Mondiale?

Va fi foarte greu. Ducindu-se sa se pregateasca la club se rup putin de ceea ce stiu. Ca sa te reacomodezi cu un nou sistem de pregatire trebuie sa ai la dispozitie cel putin un an. Ele nu mai au timp, mai sint doar trei luni pina la Mondiale. Sigur, isi pot reveni daca doresc cu adevarat, dar important nu este doar sa participe, ci sa si ia medalii.

A fost o greseala mutarea cantonamentului de la Deva la Bucuresti?

Sigur, in Bucuresti tentatiile sint mult mai mari. Dar aici ele trebuiau sa demonstreze vointa si sa stringa cureaua. Este nevoie sa-ti impui o anumita disciplina, daca vrei sa faci performanta. Si eu aveam momente cind eram satula de gimnastica. Atunci cind imi ajungea pina peste cap, imi luam liber o zi. Ma plimbam insa prin parc, stateam in camera, nu ma duceam in discoteca.

Dispare sistemului centralizat?

Sistemul centralizat, la noi, a dat rezultate. In Statele Unite insa, acest sistem nu merge. Fiecare sportiva se pregateste la clubul ei, insa aici exista antrenori capabili sa pregateasca o campioana olimpica. In plus, salile de cluburi au dotari de ultima generatie. Nu am umblat prin cluburile din Romania, dar mi-e greu sa cred ca o sala din Buzau sau din Bacau isi permite dotarile pe care fetele le aveau la lot. Astfel ca, pentru a renunta la acest sistem centralizat, trebuie sa punem la punct alte lucruri inainte.

Ce zic americanii?

Lumea vuieste in Romania, cei de aici nu prea au treaba cu acest scandal. Sigur, ziarele americane au prezentat informatia in sine, dar atit. S-au saturat si ei, ii aud cum intreaba: iar scandal in Romania? Numai noi, romanii, ne mincam unii pe altii. Am citit cum antrenori de la cluburi ii contesta pe Belu si Bitang. Aici, asa ceva nu se intimpla. Martha Karolyi este coordonatoarea lotului olimpic, dar ea colaboreaza cu antrenorii de la cluburile din tara. In plus, la competitiile majore, clubul care da cele mai multe fete la lotul national numeste si antrenorul principal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.