Liga Campionilor nu primeste capete plecate. Complet diferita de Steaua de la Bucuresti, Steaua de la Trondheim n-a avut nici rautate, nici curaj, nici har. Nimic parca nu a mai semanat cu ce vazuseram acum doua saptamini in Ghencea. Patronul a luat foc la pauza meciului, iar la final i-a reprosat lui Protasov alcatuirea echipei. Oleg Protasov a declarat dupa meci ca se considera raspunzator pentru necalificare, insa a adaugat ca "aceasta echipa a Stelei are un mare viitor".

Liga Campionilor nu primeste capete plecate. Complet diferita de Steaua de la Bucuresti, Steaua de la Trondheim n-a avut nici rautate, nici curaj, nici har. Nimic parca nu a mai semanat cu ce vazuseram acum doua saptamini in Ghencea. Nicolita a fost sters, Iacob s-a zbatut in van, Paraschiv a inotat neputincios pe la centrul terenului. Chiar si Protasov a intrat in acelasi colaps al inspiratiei, incercind sa-si surprinda adversarul cu titularizarea lui Nesu ca mijlocas stinga. Daca la Bucuresti a jucat in 10 o repriza, mizind pe Cristea, aici a fost in aceeasi inferioritate, "Bichon" intrind pe sub toate mingile posibile si imposibile. In acest context, Steaua n-a amenintat poarta lui Johnsen decit in urma a doua lovituri libere, marca Bostina (15, 44). In schimb, gazdele s-au aparat cum au putut, au asteptat o faza fixa si o eroare defensiva si Solli a deschis scorul cu un sut din careul mic (38).

Curios, cel care a schimbat la pauza a fost Hoegmo, nu Protasov. Si inca de doua ori, epuizindu-si modificarile din minutul 46. Alta sansa pentru Steaua. Si inca una aparuta in minutul 55, cind Protasov l-a scos pe Nesu pentru a-l introduce pe Oprita. Era prea tirziu, pentru ca peste citeva secunde, Odegaard l-a luat la mina pe Radoi si a sutat pentru 2-0. A fost inceputul dezastrului, continuat in minutul 60 de autogolul lui Radoi. 3-0 si unica speranta se lega de Liverpool si exemplul din finala Ligii Campionilor. Care a aparut in decurs de 60 de secunde, timp in care Radoi si Iacob au facut 3-2. Mai erau 15 minute timp in care Steaua a ridicat capul, a presat, dar n-a putut repara tot ce-a stricat 75 de minute.

Hamutovski selectionat pentru meciul cu Italia
Portarul titular al Stelei a fost convocat la reprezentativa Belarusului pentru meciurile cu Republica Moldova si Italia, din grupa a 5-a de calificare la Mondial din Germania. Alaturi de Hamutovski, a fost selectionat si goalkepeer-ul lui Dinamo, Vladimir Gaev. "Nationala" pregatita de Anatoli Baidasnii va intilni pe 3 septembrie, la Chisinau, echipa Republicii Moldova, apoi va juca pe 7 septembrie, la Minsk, impotriva Italiei. Belarus ocupa locul 4 in grupa, avind 7 puncte, dupa Italia, Norvegia si Slovenia.

"Nicolita o sa valoreze 20 de milioane"

In timpul dineului oficial de luni seara, norvegienii au elogiat prestatia lui Nicolita de la Bucuresti si le-au cerut stelistilor un pret pentru el. "Ne pare rau, dar inca nu e de vinzare", a fost raspunsul presedintelui Stoica. "Asta se face jucator de 20 de milioane de dolari. Daca la Crsitea n-a fost sa fie, acum Dumnezeu mi l-a scos in cale pe Banel. Cu el o sa dau lovitura", a declarat Gigi Becali.

Steaua merge in Cupa UEFA

Chiar daca a fost eliminata aseara de Rosenborg, aventura europeana a Stelei nu s-a incheiat. Ros-albastrii vor fi inscrisi in primul tur al Cupei UEFA, competitie in care anul trecut au ajuns pina in optimile de finala, fiind eliminati de Villarreal.

Vineri e tragerea la sorti

Steaua isi va afla adversarul din primul tur al Cupei UEFA vineri, cind este programata tragerea la sorti. Reprezentantii campioanei Romaniei la stabilirea tintarului vor fi Mihai Stoica si Valeriu Argaseala. Daca echipa lui Protasov va reusi sa treaca de primul tur, va ajunge in grupele Cupei UEFA.

"Orice am spune acum e de prisos. Ne-am speriat de norvegieni la inceputul reprizei a doua si a fost greu sa mai revenim. Nu cred ca ne vom mai intilni vreodata cu o asemenea sansa"
Gabriel Bostina

"E cea mai neagra zi din viata mea. As vrea sa ma trezesc miine dimineata si sa-mi spuna cineva ca e 23 august si ca diseara avem meci cu Rosenborg. Am vrut, dar atit am putut"
George Ogararu

Civilizatie si mizerie

Aseara, suporterii norvegienilor, printre care s-au numarat multe femei (foto stinga), ne-au aratat ca mai avem mult pina sa ajungem in Europa. Daca pe tot parcursul partidei fanii lui Rosenborg au aplaudat si au scandat civilizat la fiecare faza a favoritei lor, galeria Stelei (foto dreapta) a afisat inainte de meci un banner imens care continea un mesaj obscen la adresa lui Dinamo. Cuvintele nu merita reproduse.

"Sint primul vinovat"

Oleg Protasov a declarat dupa meci ca se considera raspunzator pentru necalificare, insa a adaugat ca "aceasta echipa a Stelei are un mare viitor"

Protasov a venit la conferinta de presa foarte calm si a asteptat doua minute cameramanul de la TVR sa-si aseze microfonul. Apoi a declarat: "Eu sint primul vinovat, pentru ca asa se intimpla la esecuri. Am fost aproape de calificare. A contat enorm rezultatul din tur. Din pacate, au decis erorile individuale. Pe finalul meciului jucatorii au aratat caracter, dar n-a fost suficient".

Ucraineanul a vazut apoi partea plina a paharului: "Echipa aceasta a Stelei are viitor. Trebuie sa privim inainte, unde se vede Cupa UEFA. In fotbal e la fel ca in viata, trebuie sa mergem inainte indiferent de situatie".

Dezamagit de Nesu si de Bostina

Oleg a explicat apoi de ce l-a folosit pe Nesu mijlocas stinga si pe Bostina atacant, in spatele lui Iacob. "Punindu-l pe Nesu la mijloc am urmarit sa avem viteaza si pe dreapta, si pe stinga, dar cind pierzi, orice inovatie e atacata", a spus Protasov in timp ce zimbea amar. "N-am schimbat sistemul de joc, insa Bostina, care trebuia sa joace al doilea virf, n-a dat randamentul pe care il asteptam", a adaugat antrenorul Stelei.

DECLARATII

"Ghinion Steaua, noroc Rosenborg. Astept si eu ziua in care o echipa romanesca va beneficia de erori stupide ale adversarilor, asa cum altii profita de pe urma greselilor noastre"
Victoras Iacob

"Steaua n-a intilnit o echipa moarta, ci una foarte disciplinata, care a jucat exact cum trebuia pentru a-si indeplini obiectivul. A gindit inainte sa alerge, semn ca cei 10 ani de Liga Campionilor conteaza mult in viata unei echipe"
Daniel Oprita

"Este o victorie mare de tot si o calificare extraordinara. Bucuria e cu atit mai mare cu cit am reusit sa trecem de o echipa extrem de puternica"
Per Mathias Hoegmo

211
saptamini au trecut de la precedentul meci de cupe europene in care Steaua a primit 3 goluri. S-a intimplat pe 8 august 2001, tot in ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor, la 2-4 cu Dinamo Kiev, pe Ghencea

Gigi Becali acuza antrenorul

Patronul a luat foc la pauza meciului, iar la final i-a reprosat lui Protasov alcatuirea echipei

La antrenamentul oficial al Stelei de luni seara, Gigi Becali era foarte bine dispus si increzator in sansele de calificare ale echipei sale. Patronul ros-albastrilor chiar a intrat pe teren si a incercat sa marcheze de la jumatatea terenului, declarind mindru ca "pantofii pe care-i am in picioare valoreaza cit 10 perechi de ghete de fotbalist".

In timpul partidei de aseara insa, Becali a fost extrem de nervos. La pauza, nemultumit de evolutia lui Iacob si compania, a suferit o criza de nervi, iar la final, mai degraba trist decit furios, l-a luat la ochi pe Protasov:

"N-am inteles de ce l-a bagat pe Nesu! Dupa parerea mea, o echipa care a jucat bine, cum a facut-o noi in tur, nu se schimba. Presa ma acuza ca ma bag in alcatuirea echipei, dar acum regret ca nu m-am amestecat. Imi pare rau ca n-am avut o discutie cu Protasov, sa-i explic ca inovatia asta cu Nesu e nejustificata. Sint banii mei la mijloc, e normal sa am un punct de vedere mai ferm, nu?".

Au plins in vestiar

Minutul 94. Fluier final. 3-2. Rosenborg calificata, Steaua eliminata. Protasov e stana de piatra. Dinita se prabuseste la pamint. Lovin isi pune tricoul in cap. Norvegienii exulta. Banel urla de durere. Suporterii Stelei privesc in gol, in vreme ce ai lui Rosenborg admira focul de artificii pregatit de gazde pentru cea de-a zecea calificare in grupele Champions League.
Stelistii intra la vestiare cu capul plecat. Cind ajung acolo, majoritatea izbucnesc in plins. Radoi, Nicolita, Ogararu, Iacob si altii nu-si pot stapini lacrimile. Ogararu a iesit cu ochii rosii de plins. "Minute in sir nu ne-am intersectat privirile in vestiar. Ne-au durut artificiile de dupa meci, aplauzele spectatorilor norvegieni si scorul de pe tabela", a spus fundasul dreapta.

Protasov despre Mirel Radoi

"Se mai intimpla si in viata marilor jucatori sa greseasca intr-un meci asa cum a facut-o si Mirel Radoi in aceasta seara"

S-a lasat cu scandal?

Surse din apropierea echipei au dezvaluit azi-noapte ca, printre lacrimi, jucatorii Stelei ar fi lasat sa scape in vestiar si citeva injuraturi, unii dintre ei acuzindu-se reciproc de pierderea calificarii.


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.