Alpinista Ecaterina Cuibus va incerca sa devina prima femeie din lume care va urca, singura, in stil alpin, fara tuburi de oxigen, pe timpul iernii, fata nordica a varfului K2 (8.611 metri), al doilea ca inaltime si cel mai dificil din cele 14 de peste 8.000 de metri din lume.

Ecaterina Cuibus, 36 de ani, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca lucreaza de trei ani la acest proiect. "Ma simt in stare sa realizez acest proiect, pe care l-am tinut secret trei ani. De la primele ascensiuni in Himalaya mi-am dorit sa ajung tot mai sus. Voi incerca sa-mi depasesc limitele pentru ca acest vis sa devina realitate", a spus Cuibus, care a precizat ca nu va lua cu ea tuburi de oxigen. Sportiva va pleca, luni, spre Pakistan, unde va petrece o luna si jumatate pentru aclimatizare, expeditia urmand sa inceapa la mijlocul lunii septembrie si va dura intre trei si sase luni, in functie de conditiile meteorologice.

Aclimatizarea se va realiza intr-o tabara situata la o altitudine de 4.500-5.000 de metri. Pentru aceasta expeditie bugetul initial a fost estimat in jurul sumei de 85.000 de euro, alpinista reusind sa-l acopere in mare parte, iar echipamentele necesare ascensiunii varfului K2 vor cantari doua tone. Antrenorul si sotul Ecaterinei, Bogdan Cuibus, a afirmat ca sportiva pe care o pregateste este in competitie cu inca doua femei, o italianca si o americanca, pentru cucerirea acestui varf, diferenta fiind ca cele doua incearca ascensiunea pe traseul de vara si nu pe cel de iarna.

"Noi am vrut sa iesim in fata la nivel international", a explicat Cuibus, care va face parte din echipa de sustinere ce se va afla tot timpul cu o baza alpina mai jos decat sportiva.

Bogdan si Ecaterina Cuibus au mai incercat de doua ori cucerirea varfului pakistanez. In anul 2001, cei doi alpinisti au incercat timp de 60 de zile sa atinga cei 8.611 metri ai varfului, insa din cauza conditiilor meteo nefavorabile au ajuns doar pana la 7.600 de metri.

In anul 2002 aceeasi echipa a pornit intr-o noua expeditie, ajungand pana la 7.200 de metri. Cei doi alpinisti au deschis "Ruta Romana" de ascensiune pe varful K2 pe un traseu realizat de ei. Bogdan Cuibus a declarat ca nu doreste sa divulge ruta deschisa deoarece nu a reusit inca atingerea varfului.
"Nu o divulg pentru ca sa nu se duca cineva si sa urce ultimii metri si sa-si aroge meritele. Pot sa va spun ca se afla intre ruta ceha si cea a lui Mezner", a incheiat Cuibus.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.