Sport 7 Mai 2009 00:50
Cine crede ca fotbalul este rege in Romania se insala.
Intr-o tara in care, aparent, jocul cu mingea rotunda se mananca pe paine, exista locuri – nu putine! – unde fotbalul este o necunoscuta. Oamenii locului nu pot avea idoli locali dintr-un motiv simplu: nu exista echipe de fotbal! Sau, mai bine zis, nu exista nici un club de fotbal care sa fie angrenat intr-un sistem divizionar, adica Liga I, a II-a sau a III-a.

In Romania, fotbalul se bucura de cei mai multi practicanti amatori, dar si profesionisti, si de cei mai multi copii si juniori legitimati intr-un sistem oficial. Toti copiii se viseaza "Hagi" sau "Mutu", insa pentru unii lucrurile se opresc aici, pentru ca, desi iubesc acest sport, nu au unde sa il practice la nivel de performanta.

Patru judete din tara noastra – Caras-Severin, Covasna, Harghita si Satu Mare – nu au nici o echipa care sa participe la vreunul dintre primele trei esaloane ale fotbalului nostru. Practic, nu au fotbal! Daca despre Harghita si Covasna se stia de mai multa vreme ca sunt locuri in care hocheiul capteaza interesul, surprinde foarte tare prezenta pe aceasta lista a judetelor Satu Mare si Caras-Severin, doua izvoare nesecate de talente pentru fotbalul romanesc.

Situatia nu este nici pe departe mai buna in alte doua judete, Calarasi si Teleorman, care au doar o singura echipa angrenata in competitii, si aceea la nivelul ultimului esalon valoric, Liga a III-a. Adica, mai bine zis, au fotbal doar de fatada, caci ambele echipe abia supravietuiesc chiar si in acest esalon... Asa cum nici cei din Botosani, care au tot o singura echipa, dar in esalonul secund, nu au motive de mandrie locala.
De asemenea, uimeste pozitia pe care se afla judete precum Maramures, Vrancea, Braila sau Salaj, care se "mandresc" cu cate doua formatii care evolueaza prin coclaurii esalonului trei.

Nici Alba Iulia, Giurgiu, Tulcea si Valcea nu sunt mai "breze", avand cate o echipa in al doilea si in al treilea esalon... Orase ca Baia Mare (Doamne, se intoarce Mateianu in mormant!), Braila (cand Insula Mare si nea’ Vivi Ulman nu au mai fost aproape...), Rm. Valcea nu au mai respirat de multa vreme aerul tare al primului esalon, desi dragostea pentru fotbal exista. Din pacate, numai la nivelul suporterilor, nu si la cel al sprijinului autoritatilor locale sau al unor sponsori.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.