Antrenorul Alex Ferguson este cel mai de succes tehnician din istoria fotbalului britanic, iar in cei 22 de ani de cand ii antreneaza pe "diavolii rosii" de la Manchester United a cucerit peste 20 de trofee

Tehnicianul scotian Sir Alexander Chapman "Alex" Ferguson, pe numele sau complet, s-a nascut la 31 decembrie 1941 in localitatea Govan, in apropiere de Glasgow, fiind antrenorul cu cele mai multe trofee din istoria fotbalului englez, reusind sa atinga performanta de a antrena timp de 22 de ani pe Manchester United, dar in acest clasament se afla pe locul secund, dupa Sir Matt Busby, care a pregatit formatia engleza timp de 24 de ani fara intrerupere.

Ferguson a intrat in fotbal ca jucator la formatia Queen's Park, in 1957, pe postul de atacant. A mai evoluat de-a lungul carierei la St. Johnstone, Dunfermline Athletic, Rangers, Falkirk si Ayr United. In total a adunat 327 de prezente, reusind sa inscrie de 167 de ori.

S-a apucat de antrenorat in 1974, la echipa East Stirlingshire, unde primea un salariu de doar cateva zeci de lire sterline pe saptamana, iar spre finalul anului i-a fost oferita functia de antrenor la formatia St. Mirren, unde a ramas timp de patru ani, pana in 1978. De la aceasta echipa a fost demis singura data in cariera, iar cel care a luat decizia, Willie Todd, a explicat in vara acestui an ca a gresit si ar fi preferat sa se desparta amiabil de tehnician, care era dorit de St. Mirren. Acesta a explicat ca echipa sa avea cel mult 1.000 de spectatori la fiecare meci, dar in ultimul sezon al lui Ferguson erau cate 20.000 de fani in tribune.

In iunie 1978, Ferguson a venit la Aberdeen si a stat pana in 1986, reusind sa castige trei titluri de campion al Scotiei, patru Cupe, Supercupa Scotiei, Cupa Cupelor si Supercupa Europei. A mai pregatit in sezonul 1985/1986 echipa nationala a Scotiei.

Povestea lui Alex Ferguson la Manchester United a inceput la 6 noiembrie 1986, fiind numit in locul lui Ron Atkinson. A preluat echipa de pe ultimele locuri in clasamentul primei divizii din Anglia si a terminat pe locul 11. A decis ca oficialii echipei trebuie sa investeasca in transferuri daca vor ca el sa obtina performante, iar in 1989 suporterii ii cereau demisia, considerand ca a stat deja prea mult la echipa si nu a cucerit niciun trofeu. El a reusit sa se mentina in functie dupa ce in 1990 a castigat Cupa Angliei, primul sau trofeu la echipa britanica. Finala a fost castigata la rejucare, cu scorul de 1-0 in fata lui Crystal Palace, iar echipa a castigat dreptul de a evolua in Cupa Cupelor, pe care a cucerit-o in 1991.
Desi le-a promis fanilor castigarea titlului de campioana, trofeul a ajuns in vitrina clubului abia in sezonul 1992/1993, Ferguson reusind sa-l transfere la United pe atacantul francez Eric Cantona, de la Leeds United, care a devenit unul dintre jucatorii sai preferati, dar a ramas si in memoria suporterilor pentru atitudinea sa de pe teren. Formatia din Manchester a trebuit sa astepte 26 de ani cucerirea unui nou titlu de campioana, devenind si prima echipa care a castigat trofeul noii ligi, Premieship.

La 22 de ani de cand a preluat pe Manchester United, Sir Alex Ferguson continua sa antreneze cu aceeasi pasiune, iar despre el nu se poate scrie o carte, ci o biblioteca. Imbracat impecabil, indiferent de situatii, cu fata imbujorata si mestecand guma, Ferguson traieste intens fiecare faza si are mereu pregatit un zambet la fiecare final de meci. Fie el si numai de complezenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.