Un studiu stiintific facut pe un numar de 4.000 de mingi disputate la Wimbledon arata ca 80% din out-urile dictate de arbitri sunt de fapt in teren, cauza acestor erori fiind iluziile optice, informeaza cotidianul Daily Mail

Un grup de cercetatori de la Universitatea din California au aratat ca arbitrii din tenis cedeaza unor iluziilor optice. Conform doctorului David Whitney, creierul uman face un efort extraordinar sa urmareasca obiectele care se misca: "Sistemul vizual este lenes. Are nevoie de 100 sau mai multe milisecunde pana sa constientizeze imaginea de pe retina. Ca sa poata atenua aceasta intarziere, creierul incearca sa compenseze si, mental, repozitioneaza obiectul acolo unde crede ca ar trebui sa fie".

Medicul a explicat si ca, la Wimbledon, tenismenii, arbitrii si spectatorii ar trebui sa experimenteze aceeasi iluzie optica: "Daca o mingie sare aproape de linie in teren, multi din cei care o vad atingand iarba vor spune ca a fost afara".

Pentru a testa cele spuse, cercetatorii au luat la intamplare 4.000 din mingiile jucate in meciurile de la Wimbledon, editia 2007, care au fost revazute. Astfel, din 83 de mingi 70 au fost in teren, desi ele au fost dictate de arbitri ca fiind out.

La marile turnee de tenis a fost introdus in ultimii ani sistemul hawk-eye, care la cererea tenismenilor, dar in limitele regulamentului, reia traiectoria facuta de minge. Acest sistem este compus din mai multe camere video puse in locatii si unghiuri diferite ale terenului, iar imaginea este redata in format 3D.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.