Chiar daca a adus titlul de campioana a Angliei dupa 50 de ani de asteptare, portughezul Jose Mourinho considera ca Chelsea are nevoie de o intarire a lotului. Suma minima pe care patronul Roman Abramovici trebuie s-o pregateasca pentru campania de transferuri din vara este de 36 de milioane de euro, dar ar putea ajunge pana la 125 de milioane de euro.

Dibacia de antrenor a lui Mourinho l-a convins pe miliardarul rus Roman Abramovici sa mai cheltuiasca niste bani cu echipa de fotbal, desi in doi ani de cand a preluat gruparea londoneza a investit deja un miliard de dolari. Daca pentru multe cluburi, chiar de top din Europa, cheltuielile prevazute pentru aceasta vara sunt exorbitante, pentru Chelsea este doar o bagatela, pentru care nu conteaza sumele atunci cand este vorba de performanta.

"Sunt sigur ca Arsenal, Manchester si Liverpool nu vor sta cu mainile in san si vor incerca sa se intareasca. Chelsea ar putea avea si la anul un sezon excelent, dar o alta echipa ar putea fi si mai si, de aceea spun ca nu va fi usor", afirma Mourinho. Constient ca "Chelsea a fost o echipa campioana, iar succesul ei s-a datorat valorii, si nu slabiciunii adversarelor", portughezul crede ca poate repeta izbanda si in sezonul viitor, cu conditia pastrarii actualului lot de baza si intaririi lui cu trei noi fotbalisti.

Doua reusite din sase

Desi a avut la dispozitie un buget nelimitat, politica de transferuri a lui Mourinho din sezonul trecut nu a fost una atat de buna pe cat s-a crezut. Din cei sase jucatori pe care i-a transferat, doar Ferreira si Ricardo Carvalho au ajuns sa se impuna. Tiago si Jiri Jarosik au avut aparitii meteorice, Didier Drogba a fost mai mult accidentat, iar Mateja Kezman a evoluat mereu cu teama.

Lista lui Mourinho

Chiar daca Abramovici il sustine suta la suta in demersurile sale pentru aducerea de noi jucatori, nici de aceasta data nu se poate garanta reusita lui Mourinho. Miliardarul rus visa sa-i aduca la Londra pe Sevcenko sau Adriano, insa Milan si Inter nu-s dispuse sa-i lase sa plece. Nici Eto'o de la Barcelona nu a fost uitat, insa refuzul Barcelonei de a-l vinde l-a determinat pe Abramovici sa-si aleaga singur un atacant. Primul pe lista, Benny McCarthy, de la FC Porto.

La fel de complicate sunt si optiunile pentru intarirea mijlocului echipei. Prioritari ar fi Gerrard de la Liverpool si Xavi de la Barcelona, dar nici ei nu-s de vanzare, asa ca Mourinho va trebui sa se multumeasca prin a-l achizitiona pe ghanezul Essien de la Lyon ori pe argentinianul Mascherano, de la River Plate, care va fi la prima experienta europeana. Al treilea post deficitar la Chelsea este cel de fundas stanga, iar tinta numarul unu este cehul Marek Jankulovski (Udinese), in vreme ce brazilianul Dede, (Borussia Dortmund), spaniolul Del Horno (Ahtletic Bilbao) si gruzinul Kaladze (AC Milan) ar fi variante de rezerva.

Daca Jose Mourinho va reusi sa-i achizitioneze pe fotbalistii considerati prioritari - McCarthy, Essien sau Ded -, Abramovici va cheltui numai pentru transferurile lor 36 de milioane de euro, in conditiile in care sud-africanul este cotat la 7,25 milioane de euro, ghanezul la 20, iar brazilianul la 8. Solutiile de rezerva ar fi mult mai costisitoare, date fiind urmatoarele cote de piata: Sevcenko si Adriano - 58 de milioane de euro, Eto'o si Gerrard - 45 de milioane de euro, Xavi - 29 de milioane de euro, Mascherano, Kaladze si Jankulovski - 11 milioane de euro, Del Horno - 22 de milioane de euro. La capitolul plecari, lista lui Mourinho contine deocamdata doar patru nume: Glenn Johnson, Kezman, Geremi si Cudicini.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.