In contextul Anului european al dialogului intercultural 2008, Comisia Europeana, UEFA (Uniunea Asociatiilor Europene de Fotbal) și reteaua de cooperare Fotbal impotriva rasismului in Europa (FARE) lanseaza un spot TV comun care scoate in evidenta toleranta și rolul diversitatii lingvistice in construirea de legaturi intre oameni, arata un comunicat CE.
Spotul arata trei grupuri de suporteri cuprinsi de emotiile unui meci de fotbal: indiferent de mediul cultural din care provin, de origini sau de limba pe care o vorbesc, ei au aceeasi dragoste pentru fotbal și reactioneaza in acelasi fel in diferite cadre autentice. Milioane de telespectatori din Europa si din lume vor vedea spotul, pentru ca acesta va fi transmis in pauzele tuturor meciurilor televizate din Liga Campionilor UEFA, incepand din 16 septembrie.

„Sentimentul apartenentei comune pe baza diversitatii lingvistice si culturale este un antidot puternic la intoleranta. Multilingvismul, prin extinderea intelegerii reciproce, poate sa contribuie semnificativ la dialogul intre oameni la scoala, la munca sau in timpul liber. Asa cum arata acest spot TV de 30 de secunde, fotbalul este un bun mijloc de interactiune si de cunoastere a altor culturi si limbi”, a declarat comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.

„Acesta este cel de-al doilea spot TV pe care UEFA il produce impreuna cu Comisia Europeana in tot atatia ani. UEFA are o politica de toleranta zero in lupta impotriva rasismului in fotbal și acest nou film demonstreaza angajamentul nostru neobosit in aceasta cauza”, a mai adaugat Orban.

Spotul TV este o coproductie la care participa Comisia, UEFA și FARE, retea care l-a folosit și in cadrul campaniei sale „Uniti impotriva rasismului”, lansata la 7 iunie in Elvetia, in contextul turneului final al Campionatului European UEFA EURO 2008. Prin prezentarea a trei grupuri diferite de suporteri in cadre diferite, dar cu reactii identice la un meci de fotbal care se incheie cu un gol, aceasta coproductie trimite la sloganul Anului european al dialogului intercultural „Impreuna in diversitate”.

Emis in pauza fiecaruia dintre cele 125 de intalniri, acest spot TV este asteptat sa fie vazut de peste 140 de milioane de telespectatori in fiecare saptamana cu meciuri din Liga Campionilor UEFA din septembrie 2008 si pana in mai 2009. Numai in Europa, el va fi prezentat in peste 40 de tari. Aceasta posibilitate a aparut prin intermediul unui parteneriat cu UEFA, care a oferit cele 30 de secunde de spatiu publicitar pe care le pastreaza pentru initiative sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.