Usain Bolt, care a alergat pe culoarul 5, a dominat cursa de la inceput pana la sfarsit si a reusit sa doboare vechiul record mondial, care fusese stabilit la Atlanta (1996) de americanul Michael Johnson (19,32 secunde). Jamaicanul a egalat totodata performanta americanului Carl Lewis, de la Olimpiada din 1984, reusind sa se impuna atat la proba de 100, cat si la cea de 200 de metri.

Usain Bolt va implini joi varsta de 22 de ani, motiv pentru care, dupa terminarea cursei de 200 de metri, pe stadion s-a cantat melodia "Happy birthday".

Pe locul 2 a terminat Churandy Martinez din Antilele Olandeze, cu timpul de 19,82 secunde, in timp ce americanul Shawn Crawford, care a alerdat in 19,96 de secunde, a cucerit medalia de bronz. Initial, pe locul 3 terminase americanul Wallace Spearmon, insa acesta a fost descalificat de organizatori pentru ca si-a depasit culoarul de alergare la virajul de dinainte de ultima linie dreapta.

Usain Bolt a stabilit un record mondial si la proba de 100 de metri, acolo unde a terminat cursa cu timpul de 9,69 de secunde, acela fiind si primul titlu olimpic la proba respectiva din istoria statului Jamaica.