Magistratii din Jackarta au decis marti extradarea lui Nicolae Popa in cadrul procesului in care Romania solicita aducerea in tara a condamnatului. Hotararea este definitiva.
UPDATE: MAE confirma ca instanta indoneziana a hotarat ca se poate da curs cererii de extradare formulata de autoritatile romane privindu-l pe Nicolae Popa, adaugand ca partile implicate in procedura extradarii se reunesc pentru intocmirea proiectului de decret ce va fi transmis presedintelui indonezian.

"MAE confirma ca instanta indoneziana a hotarat ca se poate da curs cererii de extradare formulata de autoritatile romane privindu-l pe cetateanul roman Popa Nicolae. De asemenea, legea indoneziana nu prevede posibilitatea unui apel la sentinta pronuntata astazi", precizeaza MAE.

Conform sursei citate, urmare a acestei hotarari definitive, partile implicate in procedura extradarii se reunesc pentru intocmirea proiectului de decret care va fi inaintat presedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai dupa ce decretul va fi semnat, extradarea poate avea loc.

Ministerul aminteste ca "subiectul se afla in responsabilitatea Ministerul Justitiei, potrivit art. 13, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, modificata si completata, care prevede ca Ministerul Justitiei reprezinta autoritatea centrala prin intermediul careia sunt transmise cererile de asistenta judiciara internationala in materie penala, avand ca obiect extradarea si transferarea persoanelor condamnate", scrie MEDIAFAX.

Instanta indoneziana a admis extradarea lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani detentie pentru fraudarea FNI, autoritatile judiciare romane urmand sa fie informate in termen de sapte zile de la pronuntare, potrivit unor surse oficiale.

Hotararea judecatorilor indonezieni este irevocabila si va fi comunicata presedintelui Indoneziei, au relatat, pentru MEDIAFAX, sursele citate, care au refuzat sa dea alte detalii despre dezbaterile care au avut loc in instanta. Totodata, in termen de sapte zile, potrivit procedurii, decizia va fi comunicata autoritatilor judiciare romane.

Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extradarea, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.
Citeste si:
Traian Basescu, catre Nicolae Popa: "Sa ma ierti" ca am cerut sa...
Traian Basescu, catre Nicolae...

Potrivit aceleiasi legi, Ministerul indonezian al Justitiei este cel care comunica decretul de extradare statului solicitant, pe canale diplomatice, insa acelasi minister poate cere, intr-un interval de timp rezonabil, si informatii suplimentare in cazul persoanei pentru care s-a cerut extradarea.

Aceeasi lege prevede ca persoana pentru care a fost ceruta extradarea va fi predata autoritatilor solicitante la data si locul stabilite de Ministerul Justitiei din Republica Indonezia. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.

In februarie 2010, ministrul indonezian al Justitiei, Patrialis Akbar, a autorizat extradarea in Romania a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobata, ulterior, si de presedintele indonezian, potrivit editiei online a Jakarta Globe.

Citeste si:
Autoritățile din Bulgaria decid astăzi dacă va fi sau nu Elena...
Autoritățile din Bulgaria...

In 25 august 2010, presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat decretul privind inceperea procedurii de extradare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detentie pentru infractiuni economice si retinut la Jakarta in 2 decembrie 2009. Astfel, dupa acest acord, procedura de repatriere a fost din nou pusa in discutia instantei, potrivit procedurii.

  • Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extradarea, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.
  • Potrivit aceleiasi legi, Ministerul indonezian al Justitiei este cel care comunica decretul de extradare statului solicitant, pe canale diplomatice, insa acelasi minister poate cere, intr-un interval de timp rezonabil, si informatii suplimentare in cazul persoanei pentru care s-a cerut extradarea.
  • Aceeasi lege prevede ca persoana pentru care a fost ceruta extradarea va fi predata autoritatilor solicitante la data si locul stabilite de Ministerul Justitiei din Republica Indonezia. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, in 2 decembrie 2009, de autoritatile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, decizia ramanand definitiva in 2009.
Citeste si:
VIDEO Milionarul grec acuzat că a ucis un motociclist a scăpat de...
VIDEO Milionarul grec acuzat...

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitiva si irevocabila in dosarul prabusirii FNI a fost data in 4 iunie 2006, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.