Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat cererea autoritatilor romane de extradare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detentie pentru infractiuni economice si retinut la Jakarta in 2 decembrie 2009, procedura de repatriere insa va mai dura, afirma surse ministeriale.

Anterior, atasatul de presa al ambasadei indoneziene la Bucuresti, Widya Airlangga, declarasepentru MEDIAFAX ca actele i-au fost transmise presedintelui de catre Ministerul indonezian al Justitiei.

"La acest moment procesul, procedura de extradare a cetateanului Nicolae Popa nu este incheiata. Ea continua. Pentru ca nu exista un tratat bilateral de extradare intre Romania si Indonezia, trebuie aplicata in acest caz legea nationala din Indonezia", a declarat pentru MEDIAFAX Widya Airlangga, atasat de presa in cadrul ambasadei Indoneziei la Bucuresti.

"Conform legislatiei indoneziene, pe scurt procedura este urmatoarea: trebuie sa existe o cerere a politiei care se transmite Ministerului de Justitie de la Jakarta care, la randul sau, face o solicitare catre Presedinte, cel care da unda verde. La acest moment, pot confirma ca Ministerul Justitiei a transmis catre Presedintie actele necesare. Procesul continua si va asiguram ca facem toate demersurile in conformitate cu legislatia", a mai spus el, invocand articolul 39 din Legea 1/1979 privind extradarea.

Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din legislatia indoneziana in domeniu, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.

Aceeasi lege prevede ca persoana pentru care a fost ceruta extradarea va fi predata autoritatilor solicitante la data si locul stabilite de Ministerul Justitiei din Republica Indonezia. Daca preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectiva poate fi eliberata dupa 15 zile, dar nu mai tarziu de 30 de zile.

Sorin Ovidiu Vantu, retinut la Parchet


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.