Reteaua de proxeneti vizata de autoritatile italiene opera din 2008, cu predilectie in zona de nord a Italiei, si a obtinut in aceasta perioada un profit de ordinul milioanelor de euro, fiind exploatate circa 150 de tinere, multe minore, cea mai mica avand 15 ani, au declarat oficiali ai politiei italiene.

Potrivit atasatului italian de afaceri interne acreditat la Bucuresti, Paulo Sartori, gruparea, alcatuita din 57 de persoane, detinea controlul asupra unei zone din orasul italian Milano. Sartori a precizat ca din retea faceau parte cetateni romani, italieni, dar si un albanez si un egiptean. Cele aproximativ 150 de femei exploatate de membrii retelei erau aduse din Romania, cu promisiunea unor locuri de munca. In unele cazuri, potrivit lui Sartori, a fost folosita violenta pentru a le determina sa se prostitueze.

Oficialul italian a precizat, in cadrul unei conferinte de vineri, ca o parte dintre femeile exploatate erau minore, cea mai tanara avand 15 ani. Sartori a adaugat ca ancheta autoritatilor italiene, coordonata de carabinierii din Milano si de Parchetul de pe langa Tribunalul Milano, a durat mai multe luni, pentru ca anchetatorii sa dovedeasca ce rol avea fiecare persoana din grupare. De asemenea, Sartori a precizat ca rolul cetatenilor italieni implicati in caz era de a gasi apartamente unde sa fie cazate si exploatate tinerele.

Totodata, a precizat atasatul italian, o parte dintre tinere s-au intors in Romania, altele au preferat sa ramana in Italia. De asemenea, Sartori a adagat ca fetele nu practicau o asa-zisa "prostitutie de lux", iar preturile variau intre 50 si 100 de euro. Banii castigati de tinere erau dati in inregime membrilor gruparii, iar fetelor li se returna circa 25%, astfel ca ele traiau in conditii precare.

Pe de alta parte, seful Politiei romane, chestorul principal Petre Toba, a declarat la conferinta de vineri ca actiunea politistilor romani a fost realizata in cooperare cu Politia italiana, cu Interpol, dar si cu sprijinul SRI si IGPR.

Toba a precizat ca vineri dimineata au avut loc 24 de descinderi, in Giurgiu, Braila, Ilfov, Suceava si Teleorman, pentru a fi puse in executare cele 24 de mandate europene de arestare transmisei Romaniei de autoritatile italiene. De asemenea, seful Politiei Romane a precizat ca in prezent au fost identificate 14 persoane, care au fost duse la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pentru confirmarea mandatelor. De asemenea, o a 15-a persoana a fost identificata in sistemul penitenciar, fiind arestata in alta cauza. Astfel, 10 persoane au fost retinute in judetul Giurgiu, doua in judetul Braila, una in judetul Teleorman si una in judetul Ilfov.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

In ceea ce priveste restul mandatelor, cei care sunt vizati de acestea fie nu au fost gasiti, fie datele nu sunt exacte, sau exista informatii ca ar fi plecati din tara.

Cei 15 au fost dusi la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, pentru confirmarea mandatelor, acestia urmand sa fie prezentati instantei.

Potrivit lui Toba, vineri dimineata au avut loc 40 de descinderi si in Italia, pentru prinderea celorlalti membri ai gruparii. Mai mult, a declarat Petre Toba, cercetarile continua pentru identificarea celorlalte persoane, despre unele dintre ele existand informatii ca ar fi plecate din Romania. Potrivit sursei citate, la aceasta ora sunt cautate persoane si in Albania, transmite NewsIn.

Pe de alta parte, potrivit unui comunicat de vineri al IGPR, in urma actiunii de vineri, a fost identificat si retinut un cetatean roman pe numele caruia autoritatile din Danemarca au emis un mandat european de arestare pentru savarsirea infractiunilor de trafic de persoane si proxenetism.

Citeste si:
Doua romance au fost condamnate pentru proxenetism si trafic de minori
Doua romance au fost...

Romania, "primul exportator de prostitutie" sau tara traficului de fiinte umane?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.