"Romania este primul exportator de prostituate", scrie publicatia britanica The Times. Presa ignora realitatea traficului de fiinte umane.
The Times citeaza un studiu dat publicitatii de catre Tempep, o retea de agentii de sanatate din industria sexului, finantata de UE, care releva faptul ca una din 8 prostituate din Europa este romanca.

In urma acestor date, publicatia britanica a intervievat-o pe Ana-Marie, o prostituata romanca: "Amenda pentru prostitutie la Bucuresti este de €120 [£105] si as putea primi cate una in fiecare noapte. Nu am avut de ales, trebuia sa imi platesc chiria, intretinerea si sa imi hranesc copilul. Acolo as fi sfarsit in inchisoare… In Franta pot sa am acces la prezervative si metadona gratuite. Pot chiar sa anunt politistii daca mi se intampla ceva rau, in loc sa fiu hartuita de catre ei", marturiseste Ana-Marie.

"Ana-Marie are 32 de ani, este dependenta de heroina si are un copil in grija. Femeia a decis sa se vanda, ca ultima alternative pe care a avut-o la indemana si astfel a devenit parte a exodului de femei prostituate din Romania", mai scrie publicatia britanica despre romanca.

De asemenea, publicatia citeaza un recent articol publicat de catre ziarul Evenimentul Zilei, unde jurnalistii romani au amintit ca discutiile despre legalizarea prostitutiei au fost blocate de catre Biserica Ortodoxa Romana. "Legislatia dura este primul motiv pentru care prostituatele pleaca", scrie Evenimentul Zilei intr-un amplu articol publicat saptamana trecuta.

Abordarea Evenimentului Zilei a fost insa criticata pe blogul-medusei: "E o realitate trista, in schimb a fost folosita de Evenimentul Zilei ca o pledoarie pentru legalizarea prostitutiei in Romania, in loc sa traga un semnal de alarma asupra traficului de fiinte umane. Evenimentul Zilei face o grava dezinformare, lasand sa se inteleaga ca romancele ar fi plecat toate de buna voie sa se prostitueze in tarile din Vest si neamintind niciun cuvintel despre miile de fete si femei tinere inselate, ademenite cu locuri de munca chiar si de cunoscuti, rude, consateni, apoi fortate sa se prostitueze. Sau despre fetele care au fost luate cu japca pur si simplu si "trimise la produs", adica vandute si multe alte nenorociri despre care autorul articolului din pacate nu spune nimic".

"Acum cateva zile, politistii de la DIICOT au arestat 80 de persoane in Alba pentru proxenetism si trafic de fiinte umane. Alte 47 de perchezitii au avut loc la Brasov si Iasi. Ar putea cineva sa-si imagineze cate femei au vandut nemernicii aia?", se intreaba revoltata Medusa.

Se pare ca si presa britanica a preferat acelasi unghi de vedere: "Ana-Marie a plecat la Paris la insitentele unui client si aici a lucrat in baruri si cluburi si castiga intr-o noapte, mai mult decat ar fi castigat intr-un an la Bucuresti", scrie TimesOnline. Publicatia nu face niciun comentariu cu privire la insistentele acelui "client". Totusi, jurnalistul britanic face mentiunea ca legile anti-prostitutie din Europa sunt foarte stricte si ca, de cele mai multe ori sunt incriminate si pedepsite aspru doar prostituatele, in timp ce clientii lor sunt protejati de aceste prevederi.

The Times publica si un clasament al tarilor de unde vin cele mai multe prostituate, in tarile Europei de Vest:

  • 1 Romania (pe locul 3, in 2006) (12%)
  • 2 Rusia (9%)
  • 3 Bulgaria (8%)
  • 4= Ucraina si Nigeria (7%)
  • 6 Brazilia (5%)
  • 7= Belarus; Moldova; Polonia; Ungaria; Tailanda(4%)

Ar fi insa, la fel de interesant, un clasament al tarilor unde fenomenul traficului de fiinte umane este cel mai "infloritor" si in fata caruia autoritatile par oarbe.


Nota: Tudorina (alias Medusa) este cea mai energica sustinatoare a drepturilor femeilor, in mediul online. De multe ori face comentarii foarte pertinente si argumentate cu privire la realitati socio-politice care privesc identitatea femeilor romance, motiv pentru care, blogul ei blogul-medusei.blogspot.com a castigat la categoria “blog poltic”, la competitia RoBlogFest 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.