Televiziunea de stat de la Teheran a difuzat ceea ce a descris ca fiind o confesiune a unuia dintre cei cincisprezece britanici capturati saptamana trecuta. in acelasi timp, desi Iranul cere insistent rezolvarea acestei probleme in plan bilateral Marea Britanie continua eforturile de a obtine sprijin international cat mai puternic pentru cererea sa de eliberare a marinarilor.

Un canal oficial de televiziune din Iran a aratat imagini cu unul dintre barbatii retinuti in urma cu o saptamana in Golf cerandu-si scuze pentru ca a patruns in mod ilegal in apele iraniene.

"Nu ni s-a facut nici un rau. As vrea sa imi cer scuze ca am intrat in apele dumneavoastra teritoriale fara permisiune. stiu ca s-a intamplat un incident asemanator si in anul 2004", spune marinarul britanic in inregistrarea difuzata de televiziunea iraniana.

Potrivit agentiei de stiri IRNA, numele soldatului care a facut marturisirea este Nathan Thomas Summers.

Ministrul iranian de externe, Manoucherhr Mottaki, a declarat vineri ca Iranul priveste controversa privind marinarii britanici retinuti din punct de vedere "tehnic" si nu o foloseste in scopuri politice sau de propaganda.

El a facut declaratia la postul national de radio iranian, la intoarcerea de la summitul Ligii Arabe.

"Trebuie sa gasim un teren comun pentru rezolvarea acestei probleme. Primul pas spre acest teren comun este sa cadem de acord care este principalul punct de controversa."

"Partea britanica spune ca marinarii se aflau in apele irakiene. insa bazandu-se pe documente, probe si GPS, toate oficialitatile noastre relevante cred ca britanicii se aflau in apele iraniene."

"Daca guvernul britanic accepta ca aceasta este problema si accepta realitatea, noi credem ca s-ar deschide drumul pentru discutarea subiectului mai departe si pentru gasirea unei solutii", a declarat ministrul de externe de la Teheran.

insa in ciuda propunerii insistente a Iranului de a nu implica in acest conflict terte parti Marea Britanie este decisa sa ridice problema si in cadrul unei intalniri a ministrilor de externe europeni, care are loc in Germania.

Asta dupa ce joi, Consiliul de Securitate ONU a adoptat o declaratie in care - folosind termeni retinuti - isi exprima ingrijorarea fata de retinerea celor cincisprezece marinari si cere Iranului sa ii elibereze.

"Suntem multumiti ca am obtinut un semn clar din partea Natiunilor Unite ca lumea ar vrea sa vada aceasta problema rezolvata pasnic si cat mai repede cu putinta", a spus ministrul de externe al Marii Britanii, Margaret Beckett.

"Asta este exact ceea ce ne dorim cu totii si sper ca Uniunea Europeana va putea face ceva astazi pentru a ne ajuta in acest sens", a spus doamna Beckett la sosirea la summitul din Germania.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.