Guvernul Statelor Unite a anuntat ca de acum inainte toti detinutii retinuti de la fortele americane se vor bucura de protectia Convetiei de la Geneva. Anuntul survine vine la scurt timp dupa ce Curtea Suprema a dat un verdict final care pune sub semnul intrebarii legalitatea centrului de detentie de la Guantanmo Bay, din Cuba.

Este o schimbare semnificativa de pozitie a administratiei americane, dar una care a fost fortata de decizia justitiei, care blocheaza planurile guvernului de a trimite mai multi detinuti de la Guantanamo in fata unor tribunale militare speciale.
Administratia Bush s-a distantat acum serios fata de pozitia sa initiala, potrivit careia prizonierii nu erau protejati prin Conventia de la Geneva.
A fost fortata sa accepte articolul trei al Convetiei, care spune ca celor care sunt in inchisoare, nemaifiind angajati in activitati combatante, trebuie sa le fie asigurate drepturile esentiale.

Schimbare?

Cu toate acestea, avocatii afirma ca detinutilor de la Gutantamo nu li se recunoaste nici acum statutul de prizonieri de razboi.

Ultima decizie a Casei Albe vine sa aplaneze din divergentele dintre militarii de la Pentagon, care pledeaza pentru acordarea acestui statut pentru suspectii de terorism, si civilii din administratie care privesc cu mai mare larghete puterile oferite prin asa numita campanie globala impottriva terorismului.
In termeni practici, tratamentul aplicat detinutilor nu se va schimba, deoarece Statele Unite spun ca si asa le asigura acestora conditiile prevazute de conventiile internationale.

Insa americanii vor trebuie sa formeze alte tribunale care sa decida soarta suspectilor, diferite de cele militare. Iar aceste tribunale vor trebui sa fie capabile sa le asigure prizonierilor respectarea drepturilor individuale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.