Parlamentul subliniaza ca Uniunea Europena ar trebui sa inceapa negocierile privind aderarea Serbiei la UE.

Serbia: Parlamentul saluta decizia Consiliului din 1 martie de a acorda Serbiei statutul de tara candidata la UE si considera ca UE ar trebui sa inceapa negocierile de aderare cat mai curand posibil, cu conditia continuarii reformelor in Serbia, in special in directia intaririi democratiei si a statului de drept.

Parlamentul ramane preocupat de discriminarea minoritatilor din Serbia si cere guvernului sarb sa protejeze toate minoritatile si sa asigure respectarea drepturilor lor fundamentale,
inclusiv accesul egal pe piata muncii si reprezentarea corecta in institutii.

Kosovo: Parlamentul cere celor cinci state membre ale UE care nu au recunoscut independenta Kosovo sa faca acest lucru, notand ca 88 de tari au facut-o deja.

Parlamentul considera ca provocarile-cheie pentru Kosovo sunt intoarcerea refugiatilor si a persoanelor dislocate de la casele lor, lupta impotriva coruptiei si remedierea situatiei instabile si tensionate din nord. Cere, de asemenea, reforme constitutionale si electorale rapide.

Muntenegru: Parlamentul ia nota de progresul semnificativ realizat de Muntenegru si saluta decizia Consiliului European de a incepe negocierile de aderare la UE in iunie. Deputatii au apreciat, de asemenea, Muntenegru pentru rolul sau in intarirea relatiilor de buna vecinatate cu alte tari din Balcanii de vest.

Rezolutia subliniaza insa necesitatea de a implementa reformele, in special in ceea ce priveste combaterea coruptiei si a crimei organizate si adauga ca "aceste aspecte vor ramane esentiale de-a lungul procesului de aderare a Muntenegrului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.