Presedintele CEDO, Jean Paul Costa, a declarat ca, pe langa problema retrocedarii proprietatilor, constatata recent in cazul pilot al CEDO, exista si alte probleme precum durata excesiva a proceselor, conditiile de detentie si divergenta intre jurisprudenta diferitelor Curti de Apel.

"Subiectul la ordinea zilei este cazul pilot emis recent referitor la retrocedarea proprietatilor. Un caz pilot inseamna un caz care constata existenta unei probleme sistemice, structurale, care incearca sa indice statului parat - in speta Romaniei - care sunt masurile cu caracter general, mai ales de natura legislativa, care trebuie adoptate pentru rezolvarea acestei probleme structurale, care afecteaza un numar mare de persoane", a explicat Jean Paul Costa, citat de MEDIAFAX.

  • Problema proceselor

El a adaugat ca retrocedarea proprietatilor nu este singura problema cu caracter repetitiv constatata de instanta de la Strasbourg in ceea ce priveste Romania. [Romania, o tara in care doar drepturile unora sunt respectate]

"Nu este singura problema cu caracter repetitiv pe care am constatat-o la Strasbourg in ceea ce priveste Romania. Exista si alte probleme, de exemplu exista in continuare cazuri frecvente in care durata procedurilor judecatii interne este excesiva, ceea ce necesita si in acest caz solutii legislative. Recent a fost adoptata o lege - la inceputul saptamanii, daca nu ma insel - care prevede mecanisme pentru accelerarea procedurilor judiciare la nivel national. Aceasta lege este un lucru important. Poate ca nu este o solutie suficienta sau ideala, dar ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, m-a asigurat ca are un plan ambitios si realist pentru a accelera durata procedurii interne in Romania", a spus el.

  • Ultimatum pentru Romania?

Revenind la cazul pilot al CEDO referitor la Romania, oficialul a spus ca exista un termen de 18 luni la dispozitia autoritatilor de la Bucuresti pentru adoptarea de masuri.

"Cazul pilot despre care am vorbit acorda un termen serios si realist de 18 luni la dispozitia Guvernului si a Parlamentului, cu concursul opiniei publice, pentru a lua masurile necesare, astfel incat sa fie obtinuta justa recompensare. Sunt persoane care au fost private de proprietatea lor in perioada comunista si care cauta sa le redobandeasca, iar daca acest lucru este imposibil sa le fie acordate recompense financiare", a spus el.

Jean Paul Costa a apreciat ca este necesara o legislatie unificata si suficient de echitabila pentru a nu fi afectate nici interesele personale, nici cele generale.

"Cred ca in cele 18 luni - si trebuie inceput de pe acum, nu trebuie asteptata luna a 18-a - trebuie ca puterea executiva si cea legislativa, precum si expertii sa inceapa munca. Noi am oferit un fel de ghid, anumite piste care trebuie urmate. Ce se va intampla daca la sfarsitul celor 18 luni legislatia nu este adoptata? Este un scenariu pesimist, nu vreau sa cred in el. (...) Vom fi obligati sa rejudecam cazul. Cred ca ar fi vorba despre un esec atat pentru Romania, cat si pentru Curte, pentru ca procedura pilot este una care inspira incredere in subsidiar", a spus el.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

CEDO: Romania va plati pentru gafele politiei

Romania, condamnata la CEDO pentru conditiile din inchisori


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.