Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Romania la plata a peste 60.000 de euro daune morale si materiale fratelui si fiicei lui Gabriel Carabulea, un suspect de furt care a murit, in 1996, dupa ce a fost agresat de politisti, in timp ce era arestat preventiv, potrivit site-ului CEDO.

Astfel, judecatorii de la Strasbourg au decis ca Romania ii va plati lui Viorel Carabulea, fratele suspectului de furt, 3.030 de euro daune materiale, dar si 10.000 de euro daune morale. Totodata, statul roman a fost obligat sa depuna intr-un cont 35.000 de euro pentru fiica lui Gabriel Carabulea, pe care aceasta ii va putea folosi dupa ce ajunge la majorat. De asemenea, Romania a fost obligata la plata a inca 15.000 de euro, cheltuieli de judecata, relateaza NewsIn.

Potrivit deciziei CEDO publicata marti pe site-ul institutiei, Gabriel Carabulea a murit in 1996, la varsta de 27 de ani, in Spitalul Fundeni, unde fusese adus din arestul politiei. Gabriel Carabulea a fost arestat anterior, sub acuzatia de furt. Ancheta in acest caz s-a incheiat, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca tanarul a murit din cauze naturale. Viorel Carabulea, fratele acestuia, a contestat concluzia anchetei, sustinand ca Gabriel nu a avut probleme de sanatate inainte de a fi arestat, ci ca a murit in urma loviturilor primite de la politisti.

  • Cazul Carabulea

Gabriel Carabulea a fost retinut pe 13 aprilie 1996, de trei politisti de la Sectia 14 Bucuresti, fiind ulterior arestat si transferat la Sectia 9 de Politie. Fratele sau, Viorel Carabulea, a sustinut, in fata judecatorilor CEDO, ca a fost sa il viziteze pe fratele sau in arest in acea zi si ca nu parea sa aiba probleme de sanatate. Cu toate acestea, pe 15 aprilie, Carabulea a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava, iar ulterior a fost transferat la Spitalul Fundeni, avand mai multe probleme respiratorii si la ficat. Pe 17 aprilie, a fost interogat de un procuror si a dat o declaratie in care recunostea faptele de furt de care era acuzat, desi pe 13 aprilie, cand a fost initiat retinut, le-a negat. De asemenea, Viorel Carabulea a sustinut ca, desi a incercat sa il viziteze pe fratele sau de mai multe ori la spital, personalul medical a refuzat sa ii spuna care este starea acestuia. Pe 3 mai 1996, Gabriel Carabulea s-a stins din viata. Concluzia autopsiei efectuate ulterior a aratat ca acesta a murit din cauza unei insuficiente respiratorii, desi rudele care au venit sa ridice cadavrul au sustinut ca au vazut mai multe vanatai pe corpul acestuia.
Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

Viorel Carabulea a depus plangeri penale impotriva politistilor care l-au avut in custodie pe fratele sau, pe care i-a acuzat ca l-au agresat pe acesta, provocandu-i moartea, insa ancheta deschisa de parchet a concluzionat, in 1998, ca Gabriel Carabulea a murit din cauze naturale. Viorel Carabulea a cerut daune morale de 100.000 de euro pentru el si fiica fratelui sau.

In plangerea prin care Viorel Carabulea s-a adresat CEDO, acesta a reclamat incalcarea dreptului la viata a fratelui sau, caruia politistii romani nu i-au asigurat accesul la ingrijiri medicale. De asemenea, Viorel Carabulea a acuzat statul roman ca fratelui sau i-a fost incalcat dreptul de a nu fi supus torturii. Totodata, acesta a reclamat si faptul ca familia fratelui sau nu a fost recompensata pentru pierderea suferita, fiind astfel incalcat articolul 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Citeste si:
DOC și Ada Dumitru s-au luat la bătaie. Cum i-a pedepsit...
DOC și Ada Dumitru s-au luat...

Judecatorii de la Strasbourg au decis ca statul roman nu a adus explicatii plauzibile pentru ranile care puteau fi observate pe corpul lui Gabriel Carabulea, dupa cum reiese dintr-unul dintre rapoartele medicale si din declaratiile unor martori. Mai mult, CEDO a considerat inadmisibil faptul ca Gabriel Carabulea nu a fost examinat de un medic atunci cand a fost arestat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.