Defilarea Gay Pride organizata duminica la Belgrad, prima dupa aproximativ zece ani, a fost marcata de confruntari violente intre fortele de ordine si elemente homofobe, in care au fost ranite peste 140 de persoane, dar si de acte de vandalism, relateaza AFP.

Centrul capitalei sarbe a fost cuprins timp de mai multe ore de tensiune, din cauza celor aproximativ 6.000 de tineri, potrivit politiei, care au incercat, dar fara sa reuseasca, sa se apropie de manifestantii homosexuali.

Aproximativ 5.600 de politisti, purtand echipament antirevolta, au respins manifestantii, dupa ce au incercuit cartierul in care s-a desfasurat parada, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Ivita Dacici, potrivit MEDIAFAX.

La manifestatia homosexualilor, care au desfasurat un steag in culorile curcubeului, care reprezinta cauza lor, au participat aproximativ 1.000 de persoane, care au defilat fara incidente intr-un perimetru restrans din centrul orasului.

Guvernul sarb era reprezentat la manifestatie de ministrul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor, Svetozar Ciplici.

"Este un prim pas. Ne asteapta un drum lung, dar sunt fericita ca acest (Gay Pride) a avut, in sfarsit, loc", a declarat Sara, o participanta.

"Dupa ce am trait in frica, avem nevoie de acest mars pentru a deveni vizibili. Sa fii inconjurat de politisti nu este ideal, dar este o prima (defilare Gay Pride). In zece ani, poate, lucrurile vor diferite", a declarat Nikola.

Aceasta este prima defilare Gay Pride din Belgrad, dupa cea din 2001, care a fost marcata de violente provocate de elemnte ultra-nationaliste si suporteri ai unor echipe de fotbal.

Defilarea de anul trecut a fost anulata, din cauza amenintarilor proferate de reprezentanti din aceleasi medii.

Ziua a fost marcata de confruntari violente intre politie si grupuri de tineri foarte mobile.

In politisti s-a aruncat cu pietre, cocteiluri Molotov si alte proiectile, dupa care protestatarii au fost luati cu asalt, in mai multe randuri, fiind obligati sa fuga.

  • In aceste confruntari au fost raniti 124 de politisti si 17 manifestanti, a anuntat Ministerul Afacerilor Interne. Au fost retinute 207 persoane, iar aproximativ 100 au fost arestate, a anuntat politia.

Secretarul pentru Justitie, Slobodan Homen, a promis un raspuns ferm fata de violente, din partea statului.
Citeste si:
Conchita Wurst, castigatoarea Eurovision, invitata la Bucuresti
Conchita Wurst, castigatoarea...


Acestea sunt cele mai importante tulburari din centrul Belgradului, de la arestarea, in iulie 2008, a fostului lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici. Si acele tulburari au fost provocate de elemente ultra-nationaliste si suporteri ai echipelor sportive, cunoscuti in Serbia pentru acest tip de evenimente.

Un grup necontrolat de protestatari a atacat sediul Partidului Democratic (DS), al presedintelui Boris Tadici, provocand un incendiu, stins imediat. Altii au aruncat cu pietre in directia sediului Partidului Socialist (SPS), din care face parte ministrul Afacerilor Interne.

Au fost constatate, de asemenea, numeroase jafuri.

Boris Tadici a condamnat violentele si a declarat ca cei care se fac "vinovati vor fi arestati si judecati". "Statul este pregatit sa lupte impotriva huliganilor si vandalilor care ameninta securitatea cetatenilor", a adaugat el.

Citeste si:
Sârbii au luat cu asalt Parlamentul la anunțul revenirii la măsuri...
Sârbii au luat cu asalt...

  • La Strasbourg, secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjoern Jagland, si-a exprimat "ingrijorarea" fata de violentele de la Belgrad, salutand atitudinea autoritatilor sarbe, care au permis desfasurarea acestui Gay Pride.

"Grupuri minoritare ca homosexualii si lesbienele nu ar trebui sa traiasca in frica fata de violenta, in Serbia si oriunde altundeva in Europa", a adaugat numarul unu al organizatiei paneuropene, din care fac parte 47 de state.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.