Autoritatile romane nu au primit pana la acest moment nicio informare sau nota oficiala in legatura cu situatia lui Gabriel Grecu, diplomatul roman acuzat de spionaj la Moscova, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale de la Bucuresti.

Sursele citate au contrazis astfel informatiile din presa rusa care cita FSB si potrivit carora Ministerul rus de Externe a transmis partii romane un protest pe canale diplomatice privind activitatile diplomatului Gabriel Grecu, retinut luni pentru activitati de spionaj si declarat persona non grata. ["Iz de scandal" intre Moscova si Bucuresti: Diplomat roman, arestat in Rusia pentru spionaj]

Reprezentanti ai Ambasadei Rusiei la Bucuresti au spus ca nu vor face niciun comentariu legat de acest caz. Ei au refuzat sa precizeze daca au transmis MAE roman, pana la acest moment, vreun document sau vreo informare oficiala in acest caz. De asemenea, ei au refuzat sa spuna daca au fost convocati la MAE roman.

Serviciul Federal de Securitate a anuntat, luni, ca a retinut in flagrant un agent de informatii roman, care lucra sub acoperire diplomatica la ambasada Romaniei in Rusia. Conform FSB, Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei romane, a fost retinut in timp ce incerca sa obtina informatii militare secrete.

"Ofiterul Serviciului Roman de Informatii Externe Gabriel Grecu, care lucra la ambasada nationala sub acoperirea de secretar I la departamentul politic, a fost retinut de FSB in timp ce incerca, in data de 16 august, sa obtina informatii secrete de aparare de la un cetatean rus", a precizat FSB.

Serviciul Federal de Securitate rus a adaugat ca a confiscat si echipamente care "demonstreaza pe deplin activitatile ostile la adresa Rusiei" si a precizat ca desfasoara o ancheta in privinta incidentului.

  • Imagini cu diplomatul prins in flagant

Canalul de televiziune rus Vesti a difuzat imagini ale flagrantului in urma caruia a fost retinut, luni, diplomatul roman Gabriel Grecu, declarat persona non grata in Rusia, si afirma ca, aparent, informatiile pe care incerca sa le obtina acesta nu erau destiante numai Romaniei.
MAE roman si SIE au comunicat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, ca nu comenteaza cazul.
Citeste si:
Rusia a expulzat un diplomat român de la Ambasada României din Moscova
Rusia a expulzat un diplomat...

Potrivit site-ului MAE, Gabriel Grecu figureaza cu grad de secretar I in cadrul ambasadei Romaniei la Moscova. El nu detine niciun fel de bunuri mobile sau imobile, conturi bancare sau autoturisme.

Singurele informatii despre acesta care se gasesc in declaratia sa de avere de pe site-ul MAE, datata 6 ianuarie 2009, mentioneaza ca acesta a primit un salariu de 20.000 de lei de la firma SC Ronimed Farm, iar sotia sa de la o alta companie, Autotest Ignat.

  • Ce spune Conventia de la Viena?

Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede in articolul 29 ca "persoana agentului diplomatic este inviolabila" si ca diplomatul "nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune".

Potrivit articolului 29 din Conventie, la care Federatia Rusa este parte, la fel ca si Romania: "Persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detentiune. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale. Statul acreditar (n.red.: statul in care diplomatul este acreditat sa isi desfasoare misiunea) trateaza cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei, libertatii si demnitatii sale".

Citeste si:
Basescu, "iritat" de scandalul din Rusia
Basescu, "iritat" de...

Potrivit regulilor de drept diplomatic si consular, in cazul in care este declarat persona non grata, diplomatul are la dispozitie un anumit interval de timp pentru a parasi statul pe al carui teritoriu se afla iar dupa expirarea acestei perioade isi pierde privilegiile si imunitatile prevazute in Conventie.

Cazul de spionaj din Rusia, in atentia presei straine


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.