Presa internationala relateaza despre diplomatul roman arestat de Rusia pentru spionaj, apreciind ca acest caz ar putea complica si mai mult relatiile dintre cele doua tari, deja marcate de o serie de subiecte conflictuale.

Serviciul rus de Securitate (FSB) a anuntat ca l-a retinut pe Gabriel Grecu in timp ce incerca sa obtina informatii secrete de aparare de la un cetatean rus la 16 august, noteaza CNN. Dispozitivele de spionaj confiscate de la agent dezvaluie activitatile sale ostile impotriva Rusiei, potrivit FSB.

Agentia rusa de presa Itar-Tass relateaza ca spionul roman Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatica, a fost declarat persona non grata si somat sa paraseasca Rusia in termen de 48 de ore. ["Iz de scandal" intre Moscova si Bucuresti: Diplomat roman, arestat in Rusia pentru spionaj]

Ambasada Romaniei la Moscova, contactata de AFP, nu a fost in masura sa confirme arestarea diplomatului. Ministerul roman al Afacerilor Externe a refuzat sa faca vreun comentariu, noteaza agentia France-Presse, citata de MEDIAFAX.

Acest caz de spionaj ar putea complica si mai mult relatiile diplomatice dintre Moscova si Bucuresti, comenteaza Euronews.

Rusia si-a exprimat preocuparea, in februarie, cu privire la planurile Statelor Unite de a instala rachete de interceptare in Romania, in ceea ce Washingtonul afirma ca este o masura de aparare impotriva potentialelor amenintari din partea Iranului, subliniaza agentia Reuters.

Relatiile dintre Rusia si Romania sunt reci, comenteaza la randul sau agentia Associated Press, adaugand ca Romania a aderat in 2004 la NATO si a enervat Rusia sustinand Guvernul proeuropean din Republica Moldova. In iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei sa-si retraga cei 1.500 de militari stationati in regiunea separatista a tarii de la destramarea Uniunii Sovietice, in urma cu aproape doua decenii, mentioneaza AP.

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

Agentia germana DPA remarca faptul ca acest caz intervine la numai cateva saptamani dupa ce Statele Unite au predat zece spioni rusi in schimbul a patru agenti occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct de Washington si Moscova pentru a preveni o noua tensionare a relatiilor dintre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.