Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) l-a arestat luni pe secretarul I al ambasadei Romaniei la Moscova, pentru incercare de a obtine informatii militare secrete, a anuntat serviciul de presa al FSB, citat de AFP.

"FSB a retinut la Moscova, in flagrant delict, in timp ce incerca sa obtina informatii militare secrete de la un cetatean rus, un membru al serviciilor de informatii romane, Gabriel Grecu, care lucra sub acoperire in calitate de secretar I" al ambasadei tarii sale, a precizat FSB.

Conform sursei citate, diplomatul se afla in posesia "unor materiale de spionaj care demonstreaza deplin activitatea sa ostila in Rusia".

Contactata de AFP, ambasada Romaniei la Moscova nu a fost in masura sa confirme retinerea diplomatului.

In luna iunie, zece agenti rusi au fost retinuti in Statele Unite, inainte de a fi predati Moscovei in schimbul a patru detinuti rusi, dintre care trei fusesera condamnati pentru spionaj in favoarea unor tari occidentale.

In iulie, Cehia, fosta tara membra a Pactului de la Varsovia, a dezvaluit un posibil caz de spionaj in favoarea Rusiei, incidentul ducand la demiterea a trei generali din armata ceha, conform relatarilor cotidianului ceh Dnes.

  • Diplomatul roman, declarat persona non grata

Diplomatul roman retinut pentru spionaj in Rusia a fost declarat persona non grata, a anuntat Serviciul Federal de Securitate rus.

Potrivit FSB, diplomatul roman, care afost ulterior eliberat, trebuie sa paraseasca teritoriul Rusiei in termen de doua zile.

Cetateanul "strain a fost declarat persona non grata si trebuie sa paraseasca Rusia in 48 de ore", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al FSB.

  • Diplomatul roman arestat la Moscova se numeste Gabriel Grecu

Diplomatul roman arestat, luni, la Moscova se numeste Gabriel Grecu si este secretar responsabil de departamentul politic, a anuntat biroul de presa al serviciilor speciale ruse, FSB, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a fost arestat in timp ce incerca sa obtina informatii militare de la un cetatean rus.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

"Ofiterul roman de informatii externe Gabriel Grecu, care lucra pentru ambasada nationala, sub acoperire, ca secretar I la departamentul politic a fost retinut de FSB in timp ce incerca sa obtina secrete militare de la un cetateran rus la 16 august", a anuntat FSB, citat de Interfax, in pagina electronica.

"Materialele de spionaj confiscate de la agent dezvaluie activitatea sa ostila impotriva Rusiei. O ancheta asupa incidentului este in desfasurare", precizeaza FSB.

  • Surse oficiale confirma, la Bucuresti, arestarea de catre FSB a diplomatului Gabriel Grecu

Surse oficiale de la Bucuresti au confirmat, luni, arestarea, la Moscova, a lui Gabriel Grecu, secretar I in cadrul ambasadei Romaniei in Rusia.

Potrivit surselor citate, diplomatul ar fi fost arestat pentru implicare in furnizare de informatii secrete.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii MAE au precizat ca vor veni cat mai curand cu informatii oficiale pe aceasta tema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.