Presedintele german, Horst Koehler, a anuntat ca demisioneaza, in urma unor declaratii referitoare la misiunea Germaniei din Afganistan, sugerand ca rolul soldatilor germani de acolo este apararea economiei Germaniei.

"Imi anunt demisia", a spus Koehler.

Fost sef al FMI, Koehler, in varsta de 67 de ani, a fost reales anul trecut in postul onorific de presedinte federal. El este membru al partidului cancelarului Angela Merkel, potrivit NewsIn.

Intr-un inteviu acordat in weekend unui post de radio, Koehler, a declarat ca, o tara precum Germania, care se bazeaza pe comertul exterior, trebuie sa stie ca "in interventii militare de urgenta trebuie asigurate interesele sale, precum rute comerciale libere, precum prevenirea instabilitatii regionale, care ar putea avea un impact negativ asupra comertului, locurilor de munca si veniturilor".

Biroul lui Koehler a precizat ca declaratiile facute pentru Deutschlandradio Kultur s-au referit la misiuni precum cea antipiraterie a UE, dar intrebarea s-a referit in mod clar la Afganistan.

Fragmentul de interviu a fost difuzat la radio si televizor.

Koehler spunea de luni de zile ca a venit momentul ca Germania sa aiba o dezbatere in detaliu cu privire la razboiul din Afganistan. El a numit operatiunile din Afganistan "razboi" atunci cand a vizitat in urma cu doua saptamani trupele in Mazar-i-Sharif. Oficial, contingentul german participa la "un conflict militar". In cursul vizitei in Afganistan, presedintele german a refuzat sa se vada cu omologul afgan, Hamid Karzai, spunand ca vrea doar sa inspecteze trupele.

Principala ingrijorare a presedintelui a parut a fi reasigurarea militarilor. "Nu vor fi multumiti de toate lucrurile pe care le vor auzi in cursul dezbaterii, dar pot asigura ca atat guvernul, cat si Parlamentul isi asuma responsabilitatre pentru fiecare dintre voi", a spus presedintele in cursul vizitei.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Declaratiile sale au fost intampinate cu ostilitate in Germania. Analistii au fost deranjati, spunand ca prerogativele presedintelui sunt limitate si nu are dreptul sa faca remarci cu un posibil substrat politic.

Presa germana a semnalat ca pozitia lui - "Germania se afla in Afganistan pentru a apara interesele sale economice" - se apropie de cea a partidului Die Linke, iar prin comentariile sale, Koehler i-a tradat pe toti cei care in parlamentul german au sprijinit misiunea in Afganistan.

  • Presedintele Bundesratului ar urma sa ocupe functia de presedinte al Germaniei

Jens Böhrnsen, presedintele Bundesratului, Camera superioara a Germaniei, ar urma sa preia functia de presedinte, in urma demisiei lui Hort Koehler.

Jens Böhrnsen este premierul landului Bremen, potrivit FAZ. Koehler a precizat ca l-a informat pe Böhrnsen in legatura cu decizia sa de a demisiona.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

  • Horst Koehler, un presedinte care a trecut cu brio de la economie la politica

Horst Koehler, de origine basarabeana, a avut o cariera impecabila in domeniul bancar si apoi in cel politic.

Horst Koehler, al 9-lea presedinte al Germaniei, s-a nascut la 22 februarie 1943. In trecut, acesta a uimit opinia publica moldoveana, cand a declarat la o intalnire cu studentii ca este un “moldovean, neamt basarabean”, dupa ce a aflat ca patru dintre acestia sunt originari din Republica Moldova. "Stramosii mei au fost nemti, care la inceputul secolului al XIX-lea, din cauza situatiei financiare grele, au emigrat initial in sudul Rusiei, apoi in Moldova, pe atunci Basarabia. Iar in 1939, cand Hitler si Stalin au impartit Europa, toti nemtii care locuiau in est, au fost nevoiti sau sa adopte cetatenia rusa, sau sa se intoarca in patria istorica. Chiar daca parintii mei au plecat din Moldova, continui sa simt legatura cu aceasta tara", a declarat atunci Horst Koehler.

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski anunță eliberarea a două localități...
Președintele Volodimir...

Koehler a fost ales prima data, pentru un mandat de cinci ani, de Bundesrat la 23 mai 2004 si a fost reales la 23 mai 2009. Dupa doar un an, la 31 mai 2010, a decis sa demisioneze in urma unor declaratii controversate legate de misiunea Germaniei in Afganistan.

Inainte de alegerea ca presedinte, Koehler a avut o cariera impecabila in politica, serviciul civil si ca director in sectorul bancar. A fost presedinte al Bancii europene pentru Reconstructie si Dezvoltare din 1998 pana in 2000 si presedinte al FMI din 2000 pana in 2004.

Cu toate ca functia de presedinte este mult mai putin influenta decat cea de cancelar, Koehler a devenit cel mai popular politician al Germaniei datorita tinutei sale politice si personale. El a cerut ca presedintele sa aiba o influenta mai mare si a sugerat ca presedintele ar trebui din nou ales direct.

Membru CDU din 1981, a fost secretar de stat in Ministerul finantelor din 1990 pana in 1993. El a fost o figura centrala in pregatirea summiturilor G7 si a altor conferinte economice internationale si a servit ca principal negociator al Germaniei in negocierile pentru Tratatul de la Maastricht.

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski exclude orice negocieri dacă Rusia...
Președintele Volodimir...

In 1998 a fost numit presedinte al Bancii europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Koehler a fost numit director al al FMI in 2000. Guvernul Gerhard Schroeder l-a nominalizat dupa ce primul propus, Caio Koch-Weser, a fost respins de SUA. La 4 martie 2004, Koehler a demisionat din FMI si s-a inscris in cursa pentru presedintie, devenind presedinte la 1 iulie 2004. De atunci, Koehler a capatat o statura politica, denuntand de pilda salariile incasate de marii patroni sau "monstrul" constituit, in opinia lui, de pietele financiare sau, mai mult, blocand legile pe care le considera neconstitutionale. Pe scena internationala a pus accentul pe parteneriatul cu Africa.

La 22 mai 2009, Koehler si-a anuntat din nou candidatura si la 23 mai 2009 a fost reales.

El este casatorit cu Eva, profesoara de limba germana. Au doi copii - o fata si un fiu. Fiica sa sufera de o boala care a facut-o sa orbeasca in adolescenta. Koehler este membru al Bisericii Evangheliste din Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.