Cetatenii europeni ar putea, pentru prima data, propune in mod direct initierea unor noi masuri legislative, datorita unei propuneri a Initiativei Cetatenilor Europeni (ICE).

Aceasta inovatie a Tratatului de la Lisabona va permite ca cel putin un milion de cetateni din cel putin o treime dintre statele membre sa invite Comisia Europeana sa formuleze initiative legislative in domeniile sale de competenta, arata un comunicat CE.

Propunerea stabileste cate semnaturi trebuie stranse pentru fiecare tara si sugereaza Comisiei sa analizeze, dupa strangerea a 300 000 de semnaturi din trei state membre, daca initiativa poate fi luata in considerare.

Aceasta impune un termen de un an pentru strangerea semnaturilor si ofera Comisiei patru luni pentru a analiza initiativa si pentru a decide cum sa procedeze in privinta acesteia. Comisia spera ca Parlamentul si Consiliul sa ajunga la un acord final in privinta ICE inainte de finalul acestui an, astfel incat primele initiative sa poate fi lansate in 2011.

„Sunt un sustinator entuziast al initiativei cetatenilor, deoarece aceasta va introduce in UE o forma complet noua de democratie participativa”, a declarat Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei, responsabil de relatii interinstitutionale si administratie.

De ce ar trebui sa ne intereseze Tratatul de la Lisabona?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.