Presedintele Traian Basescu a asigurat, miercuri, la Chisinau, ca in urmatoarele sase luni vor fi procesate cererile de cetatenie romana care au fost depuse de moldoveni inainte de modificarea de catre Guvernul roman a Legii cetateniei.

"Pentru ca este o discutie, si eu simt nevoia sa dau si explicatii cetatenilor Republicii Moldova, parte din ei si cetateni romani, este o problema care a fost ridicata cu privire la intarzierea in acordarea cetateniei romane. Vreau sa dau o explicatie: legislatia pe care am modificat-o anul trecut obliga la acordarea cetateniei in termen de cinci luni de la solicitare pentru cei care au pierdut abuziv cetatenia Romana si urmasii lor pana la rudele de rangul III. Foarte multi ne reproseaza ca nu se respecta termenul, as vrea sa fiu foarte clar: nu exista solicitare de cetatenie care sa nu fi fost acordata in cinci luni dupa ce dosarul a fost complet si corect depus", a subliniat Basescu miercuri, aflat in vizita oficiala la Chisinau.

Basescu a aratat insa ca "marea problema" o reprezinta cetatenii moldoveni care au depus dosarele pentru obtinerea cetateniei romane inainte de intarea in vigoare a noii legislatii. "Aici este un numar de dosare care trebuie recuperate. Angajamentul Ministerului Justitiei este ca in urmatoarele sase luni dosarele care au fost depuse inainte de intarea in vigoare a noii legi a cetateniei vor fi procesate. Pana la 30 iunie toate restantele care provin din dosare depuse de la inceputul anilor '90 vor fi procesate si se va acorda cetatenia celor care indeplinesc conditiile", a subliniat seful statului roman.

Presedintele roman a anuntat si ca vineri, Guvernul de la Bucuresti va emite un act normativ care sa vina in ajutorul moldovenilor care si-au pierdut abuziv cetatenia romana si doresc sa o recapete. "Vineri Guvernul Romaniei va adopta prin ordonanta de urgenta o decizie prin care se creeaza o agentie speciala pentru acordarea cetateniei. Aceasta agentie va functiona cu sediul la Bucuresti si va avea inca cinci unitati teritoriale la Iasi, Galati, Suceava, precum si in partea de vest, la Cluj si Timisoara, astfel ca dosarele vor putea fi depuse oriunde in aceste puncte pentru a usura procesul de depunere a dosarelor", a spus Traian Basescu in cadrul conferintei comune pe care a sustinut-o, la Chisinau, alaturi de presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Basescu a prezentat si un bilant al dosarelor de cetatenie rezolvate pe parcursul anului trecut, aratand ca in 2009 au fost procesate 20.000 de dosare. "14.000 de cetateni au primit deja cetatenia, restul sunt programati sa vina sa depuna juramantul. Practic s-au acordat 20.000 de cetatenii in cursul anului 2009. Speram ca odata cu infiintarea noii agentii viteza de procesare a dosarelor sa creasca in asa fel incat niciun cetatean al Republicii Moldova sa nu simta umilinta birocratica de a astepta dincolo de termenul prevazut de lege", a spus Traian Basescu.

Completarile privind extinderea sau simplificarea unor prevederi ale Legii cetateniei au fost decise de autoritatile de la Bucuresti dupa violentele postelectorale din aprilie 2009 de la Chisinau, cand fosta guvernare comunista a acuzat Romania de implicare intr-o tentativa de lovitura de stat, a reimpus obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani si a intimidat jurnalistii romani care relatau la Chisinau, obligandu-i sa paraseasca tara.

Dupa ce Senatul a adoptat OUG 36/2009 pentru modificarea Legii cetateniei prin care este simplificata modalitatea de redobandire a cetateniei romane pentru cei care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara acceptul lor, presa rusa a scris ca Romania se pregateste de "absorbtia" Republicii Moldova. Noua forma a legii elimina, printre altele, durata de patru ani de sedere in Romania pentru redobandirea cetateniei, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei. Legea cetateniei a starnit, de altfel, in ultimii ani, numeroase controverse la Chisinau, dar si la nivelul Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.