Presedintele american Barack Obama a castigat premiul Nobel pentru Pace, transmite CNN.
Premiul Nobel pentru pace a fost acordat vineri presedintelui american Barack Obama, "pentru eforturile sale extraordinare pentru consolidarea diplomatiei internationale si cooperarii intre popoare", a anuntat Comitetul Nobel norvegian, potrivit NewsIn.

"Comitetul a acordat multa importanta viziunii si eforturilor lui Obama, in vederea unei lumi fara arme nucleare",
a declarat presedintele Comitetului norvegian Nobel, Thorbjoern Jagland.

Premiul va fi decernat la Oslo, in 10 octombrie, data-aniversara a mortii fondatorului, industriasului si filantropului suedez Alfred Nobel. Premiul consta intr-o medalie, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproape un milion de euro). [Ultimii 10 laureati ai premiului Nobel pentru pace]


Sarkozy: Nobelul lui Obama reintoarce America in inima popoarelor


Walesa: Acordarea Nobelului pentru pace lui Obama a fost o decizie grabita


Presedintele american Barack Obama a primit vineri premiul Nobel pentru Pace, la mai putin de un an dupa ce a fost ales la Casa Alba.
Carismatic si mediatizat, el pare sa inspire opiniei publice un entuziasm contagios, dar se confrunta cu doua razboaie, in Irak si in Afganistan, pentru care cauta o noua strategie.

Necunoscut publicului in urma cu patru ani, Barack Obama a devenit, la 47 de ani, cel mai puternic om din lume, intr-o perioada in care americanii asteapta un salvator pentru a-i scoate din cea mai grava criza economica de dupa anii '30.

Ascensiunea politica meteorica a lui Barack Obama a inceput in iulie 2004, cand americanii au descoperit carisma noului senator de Illinois prin discursul tulburator sustinut de el in fata Conventiei democrate. "Nu exista o America de stanga si una conservatoare, exista doar Statele Unite ale Americii. Nu exista o America neagra, una alba si una latina sau asiatica, exista Statele Unite ale Americii (...) suntem un intreg", a declarat Obama, provocand lacrimi in randul audientei. Discursul sau nu va fi de ajuns pentru a-i aduce victoria lui John Kerry la alegerile prezidentiale, insa apelul sau la unitate a atins coarda sensibila a unei tari marcate de diviziunile din era republicana.

Dorinta sa de reconciliere coincide cu un parcurs personal "unic", considera David Mendell. Fiul unei mame albe si al unui tata kenyan, venit sa studieze in Hawaii, Barack Hussein Obama s-a nascut la 4 august 1961, la Honolulu. "Are aspectul fizic al unui afroamerican, dar a crescut intr-un mediu al albilor, cu multe influente asiatice in jurul sau, intai in Hawaii, apoi in Indonezia", spune biograful sau. Rezultatul acestui melanj face ca "Obama sa nu se simta incomod nicaieri", intr-un stat in care albii si afroamericanii locuiesc in continuare in mare parte separat, explica Mendell.

Tatal sau isi paraseste familia cand Barack Obama are numai doi ani. Mama lui se recasatoreste cu un student indonezian care duce intreaga familie in Jakarta, unde copilul locuieste pana la varsta de zece ani, dupa care va pleca la Honolulu. Aici va fi crescut de bunicii din partea mamei. In autobiografia sa intitulata Visurile tatalui meu, Obama povesteste ca a incercat sa gaseasca raspunsul la problema identitatii sale in alcool si droguri. Este perioada cand ia decizia sa renunte la porecla "Barry" si sa foloseasca prenumele de origine africana "Barack".

Dupa ce studiaza la Los Angeles si apoi la New York, unde isi ia diploma in stiinte politice si relatii internationale, Obama se implica in viata comunitatilor din cartierele defavorizate din Chicago, implementand programe de educare si ajutorare a localnicilor. In 1988 este admis la Universitatea Harvard, cea mai bine cotata din Statele Unite, si devine redactor-sef la prestigioasa revista de drept din cadrul facultatii. O intalneste pe viitoarea sa sotie, jurista Michelle Robinson, in timpul unui stagiu la Chicago.

Cariera sa politica incepe in 1996, cand devine senator de Illinois. In 2004, este singurul afroamerican din Senatul american. Isi lanseaza oficial campania prezidentiala la 10 februarie 2007 printr-un discurs sustinut in acelasi loc in care eroul sau, Abraham Lincoln, a rostit celebrul discurs impotriva sclavagismului. De atunci incepe lupta din alegerile primare democrate, impotriva rivalei sale Hillary Clinton, care renunta in iunie 2008. Obama mai are un singur adversar, pe republicanul John McCain.

Revigorati dupa alegerea lui Sarah Palin drept candidata la vicepresedintia Statelor Unite, republicanii se lanseaza in atacuri. Cei doi candidati sunt foarte apropiati in sondaje. Insa in 15 septembrie banca Lehmann Brothers da faliment, provocand un seism financiar. Obama preia avantajul, pe care nu-l va mai pierde. "Este cel mai norocos politician pe care l-am vazut vreodata", comenteaza David Mendell.

Beneficiind de o mobilizare fara precedent a electoratului afroamerican si a celui hispanic, Obama castiga la 4 noiembrie alegerile prezidentiale, cu 53% din voturi. "Schimbarea a venit in America", a declarat el in primul discurs dupa victorie.

Dupa ce va depune juramantul pe treptele Capitoloului, cel de-al 44-lea presedinte va contempla in fata lui memorialul Lincoln, de unde Martin Luther King si-a sustinut in 1963 faimosul discurs "Am un vis" ("I have a dream"), despre unitatea dincolo de rase.

In evolutia personala a lui Obama se regaseste evolutia Americii: atunci cand parintii lui s-au casatorit, uniunile interrasiale erau inca ilegale in mai multe state americane, pentru ca la 47 de ani, Obama sa devina primul presedinte american de culoare.


Premiul Nobel trebuie sa il determine pe Obama sa puna capat injustitiei in lume, considera Iranul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.