A-l convinge, dar fara sa-l deranjeze, pe presedintele ceh Vaclav Klaus sa semneze in cel mai scurt timp posibil Tratatul de la Lisabona este sarcina pe care si-o asuma reprezentantii Uniunii Europeana, primindu-l saptamana viitoare la Bruxelles pe seful guvernului de la Praga, Jan Fischer.
Dupa victoria categorica a lui "da" la referendumul din Irlanda, principalul obstacol in calea textului destinat sa asigure o mai buna functionare a Europei extinse la 27 de membri a fost ridicat, relateaza NewsIn, citand AFP. [Capitalele europene saluta aprobarea Tratatului de la Lisabona la referendumul din Irlanda]

Pentru ca tratatul sa intre in vigoare, presedintele polonez Lech Kaczynski si in special seful statului ceh, adversar declarat al textului, trebuie sa semneze documentul ratificat deja pe cale parlamentara in tarile lor. In acest context, calendarul pentru aplicarea Tratatului de la Lisabona ramane nesigur, ceea ce mentine suspansul asupra viitorului institutional al Europei. [Presedintele polonez nu se grabeste sa semneze Tratatul de la Lisabona]

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, urmau sa discute miercuri cu premierul ceh Jan Fischer pe aceasta tema la Bruxelles. Insa, din pacate, premierul ceh nu a mai reusit sa plece din cauza unei probleme tehnice la avionul sau. El se va intalni saptamana viitoare cu responsabilii europeni, a anuntat Roman Prorok, purtatorul de cuvant al guvernului de la Praga. "Vizita nu a fost anulata, ci amanata pentru martea viitoare", a afirmat acesta.

"Sunt convins ca ratificarea va fi incheiata in curand cu succes si in Cehia", a apreciat premierul Fischer. Semnatura finala ii revine insa presedintelui Vaclav Klaus, cu care responsabilii europeni nu au reusit inca sa ia legatura direct.

Pentru a-l convinge pe Klaus, Bruxelles-ul le-ar putea promite autoritatilor de la Praga un post de comisar pe masura, cu conditia ca textul sa fie ratificat intr-un termen rezonabil, apreciaza diplomatii. Aceasta deoarece timpul preseaza UE. Mandatul Comisiei Europene expira la 31 octombrie si se pune intrebarea pe ce baza va fi numita urmatoarea Comisie. Tratatul de la Nisa, pe baza caruia functioneaza in prezent UE, prevede un numar mai mic de comisari decat numarul statelor membre UE. In schimb, Tratatul de la Lisabona stabileste un comisar pentru fiecare dintre cele 27 de tari membre ale blocului comunitar.

In cazul in care presedintele Klaus isi va mentine refuzul, cehii se tem ca vor pierde postul de comisar. In replica la presiunile de a semna Tratatul de la Lisabona, Vaclav Klaus reaminteste ca senatorii din formatiunea sa politica au introdus noi recursuri la Curtea Constitutionala din Cehia. In termen de doua sau trei saptamani, instanta urmeaza sa decida daca va admite recursurile iar apoi, daca va discuta dosarul pe fond, va mai dura probabil doua sau trei luni inainte de a stabili un rezultat.

Intre timp, Klaus, care a comparat Uniunea Europeana cu URSS, ramane inflexibil. Mai mult, el are convingerea ca textul ameninta suveranitatea Cehiei.

Cu toate acestea, nu este sigur ca presedintele Klaus va rezista foarte mult timp. La randul sau eurosceptic, presedintele Kaczynski urmeaza sa semneze textul, ceea ce va duce la izolarea omologului sau ceh. "Semnatura presedintelui polonez este o chestiune de zile, nu de saptamani", a asigurat Mariusz Handzlik, consilier pe probleme de politica externa al presedintelui polonez.

In ceea ce priveste ipoteza ca prezesedintele Vaclav Klaus sa astepte revenirea la putere a conservatorilor britanici, al caror lider David Cameron a promis sa organizeze un referendum asupra tratatului in cazul in care acesta nu va fi ratificat pana la alegerile programate pentru primavara anului viitor in Marea Britanie, aceasta pare greu de realizat.

"Britanicii ar fi putut face ceva mult mai devreme si nu sa se trezeasca acum", a recunoscut Klaus, precizand ca "este prea tarziu pentru a astepta decizia sa".

"Sunt convins ca presedintele Vaclav Klaus nu doreste sa conditioneze ratificarea Tratatului de la Lisabona de opiniile din alt stat", apreciaza ministrul ceh pentru afaceri europene Stefan Füle.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.