Daca, potrivit unui sondaj al "Reader’s Digest", romanii, in proportie de 44%, il vor presedinte pe Obama, fata de cei doar 24% care l-ar vota pe John McCain, mai multi intelectuali si analisti romani considera ca interesele Romaniei ar fi mai bine aparate daca si noua administratie va fi republicana.

Argumentele pro-McCain se refera la securitatea zonei si se bazeaza pe declaratiile republicanului care denota o pozitie mai dura la adresa Rusiei. In favoarea democratului Obama vine aprecierea pe care au dovedit-o europenii si perspectiva unei colaborari mai apropiate intre SUA si UE. Analistii intervievati de Cotidianul cad insa de acord ca fundamentul politicii americane nu se va schimba dramatic, oricare va fi deznodamantul alegerilor, si ca relatiile bilaterale SUA-Romania nu vor fi afectate in sens negativ.

Obama vs. McCain: Cine va fi noul presedinte al SUA? Spune-ti parerea pe forum!

Istoricul Armand Gosu recunoaste ca, pe plan international, sunt multe de reparat dupa cei opt ani ai administratiei Bush, dar subliniaza clar: McCain pentru Romania. „Ca atentie acordata Europei Centrale si de Est, deci inclusiv Romaniei, John McCain ar fi mai bun“, crede Gosu argumentand ca republicanul are un discurs apropiat liderilor din zona. „A luptat, a vazut Razboiul Rece, a avut discursuri mai apasate la adresa Rusiei si a sprijinit Georgia“ sunt motivele pentru care Armand Gosu il considera pe republican un lider american mai avantajos securitatii zonei Marii Negre.

Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, merge si el pe mana candidatului republican. „Angajamentul si interesul american in zona Marii Negre, zona Marii Caspice ar fi mai prezente daca republicanul va castiga alegerile. Cum, cel mai probabil, va castiga Obama, acesta va manifesta un interes specific mai ales in zonele africane unde, in lupta pentru resurse, Statele Unite au fost depasite de China si de Rusia“, explica Iulian Chifu.

Nu de aceeasi parere este insa directorul Colegiului National de Aparare, Iulian Fota, care il prefera pe Barack Obama, intrucat, fiind receptat foarte bine de catre europeni, pare mai capabil sa reduca prapastia cascata in timpul mandatelor lui George Bush intre Europa si Statele Unite. Intr-un mod asemanator, si Armand Gosu subliniaza ca Obama pare mai deschis catre organismele internationale: „daca Obama va reusi, cu abilitate si energie, sa foloseasca ONU si institutiile mari, va fi, fara indoiala, benefic si pentru Romania“.

Cand vine insa vorba de Rusia, subiectul delicat al intereselor de securitate ale Romaniei, Fota observa ca pozitia lui Obama nu este foarte limpede si ca ideile lui McCain, desi alegerea sa nu va fi foarte aclamata in Europa de Vest, „sunt mult mai clare si multe din tarile din Europa Centrala ar prefera aceasta optiune“.

Comentatorul Alin Fumurescu spune ca, pentru romanii din SUA, trendul pro-Obama este alimentat de imaginea unui vant al schimbarii asemanator cu cel pe care se lauda Conventia Democrata ca-l va aduce in Romania in 1996.

Profesor la Universitatea Bloomington din Indiana, Fumurescu arata ca republicanii au pierdut mult si in domeniul lor forte, politica externa, prin care ar fi suscitat in mod normal sprijinul romanilor datorita pozitiei mai agresive fata de Rusia. “Cand Sarah Palin si Joe the Plumber devin portavocea viitorului presedinte in chestiuni precum Israelul si Rusia, mai bine mergi pe mana lui Obama”, concluzioneaza acid Fumurescu.

Profesorul Vladimir Tismaneanu crede ca, strict din perspectiva intereselor romanesti, „diferentele dintre cei doi candidati nu sunt realmente semnificative“. Tismaneanu noteaza punctele de convergenta care apar in chestiunile cardinale ale politicii externe si observa ca singura exceptie o constituie strategia din Irak. „Si acolo ma astept la nuantari din zona democrata“, spune profesorul roman de la Universitatea din Maryland.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.